Novi Sad ipak u trci za prestonicu kulture 2020.

Skupština Novog Sada

Iako se u medijima u proteklih mesec dana mogla čuti informacija, da je nova gradska vlast odustala od kandidature za evropsku prestonicu kulture, novo rukovodstvo je to demantovalo. Direktor Kulturnog centra Novi Sad Andrej Fajgelj kaže da će Novi Sad istrajati u nameri da 2020. bude jedan od glavnih kulturnih centara u Evropi.

“Postoji niz benefita ne samo u kulturi. Ova titula donosi razvoj raznih privrednih grana, infrastrukture, bolji kulturni život, razvoj sporta i rešavanje socijalnih pitanja. Međutim, na orvom mestu je svakako promena imidža“, kaže direktor centra.

Prema pravilima, Evropska prestonica kulture je naziv, koji dobija jedan ili nekoliko gradova u Evropskoj uniji, u razdoblju od jedne godine. U tom periodu gradovi predstavljaju svoj kulturni život.

Poslednjih godina dobijanje ove titule predstavlja mogućnost za brz i sveobuhvatan razvoj izabranog grada. Prema najavama, 2020. titulu će dobiti gradovi iz Irske i Hrvatske, kao i jedna od zemalja koje su kandidati za Evropsku uniju, među kojima je i Srbija. Saradnik Studentskog kulturnog centra Novi Sad, Nemanja Vuković kaže za Radio Slobodna Evropa da ideja o kandidaturi ima podršku, ali da je neophodna veća transparentnost u realizaciji te ideje.

“Ono što jeste dobro da je pokrenuta ta inicijtiva, da je oformljen organizacioni odbor. Ostalo je još da aktulerni ljudi u gradskoj kulturi otovre to pitanje za širu javnost id a sav taj proces bude transparentniji” smatra Vuković.

Kulturološkinja, Aleksandra Đurić Bosnić smatra da taj projekat zahteva veću usaglašenost pokrajinske i gradske kulturne politike.

“Ovoga puta nažalost, bojim se da je došlo do jednog snažnog raskoraka, sa jedne strane neke pokrajinske kulturne institcije koje su imale jedan snažan imperativ otvorenosti i bile usmerene ka interkulturalnoj komunikaciji sa druge strane institucje koje su u gradskoj nadležnosti i pretenduju da budu zatvorene i vrlo rigidne. One su napravile takve sporne stvari kao što je na primer problematizacija da li je tabla kulturnog centra na ćirilici ili na latinici, ja tu vidim potencijalni problem”, naglašava Đurić Bosnić.

Konačna odluka o tome da li će Novi Sad postati kulturna prestonica 2020. biće doneta u Briselu 2014.