Novi protest novinara: Oskar za stanje u medijima

Dragan Janjić

Novinari će se u ponedeljak ponovo okupiti ispred vlade Srbije. Protest će biti održan jer je, kako je saopšteno, rasprava o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića pokazala da ni premijer, ni većina poslanika nisu razumeli težinu uvrede upućene novinarki.

"Što se tiče zahteva novinara o drugačijem i boljem odnosu, naročito ljudi iz institucija, a i političara inače prema novinarima, sama smena nije mnogo donela“, rekao nam je potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić.

"Stvar je, dakle, u tome kako sistem u celini funkcioniše, kako je uređen. Jer, ako budemo povremeno imali incidente ovakve vrste i izvinjenja za njih i neke smene, nećemo u suštini ništa dobiti. U osnovi, novinari protestuju zato što postoje kontinuirani pritisci na medije i na novinarsku profesiju. Mi imamo u poslednjih 15 godina radikalno povlačenje sadržaja od javnog interesa sa recimo nacionalnih frekvencija, a radikalno povećanje upliva sadržaja koji se mogu okarakterisati kao negativni, a da pri tom niko nije odgovoran. Mi imamo, čak i na javnim skupovima, prilično arogantan odnos vladajućih prema novinarima. Nemamo odgovore na pitanje, postavljanje pitanja nije dobrodošlo, i tako dalje...“, kaže Janjić.

Novi protest "Novinari ne kleče/Još ste nam ostali dužni", zakazan je za 19 časova ispred Vlade Srbije, a iz inicijative je najavljeno da će "dodeliti Oskare zaslužnima za ovakvo stanje u medijima".

Pre toga, novinari su, u podne, Vladi Srbije predali svoje zahteve za premijera i šest ministara i time ukazali na sve gori položaj profesije. Između ostalog, traži se striktno poštovanje zakona, da inspekcija rada ispita tvrdnje o prisiljavanju novinara da se učlane u Srpsku naprednu stranku, da se ispita sistematsko zlostavljanje zaposlenih u pojedinim medijima, da se ispita koji mediji mesecima ne isplaćuju zarade i pod kakvim ugovorima rade zaposleni...

Inicijativa zahteva od ministra privrede da akcije medija, čija privatizacija nije uspela, budu podeljene zaposlenima i da ispita regularnost nedavnih privatizacija. Od ministra finansija da izvrši kontrolu zakonitosti dodele novca iz budžeta lokalne samouprave medijima. Od ministra unutrašnjih poslova da ne komentariše istrage koje su u toku i da organi unutrašnje kontrole odmah započnu istragu o sumnjama da su pojedini novinari podvrgnuti nezakonitoj prismotri i praćenju i istraže ko je i na koji način nezakonito dostavljao pojedinim medijima podatke iz evidencije ovog Ministarstva.

Skupština Srbije u subotu je razrešila dužnosti ministra odbrane Bratislava Gašića zbog seksističke uvrede koju je uputio novinarki B92 Zlatiji Labović, kada joj je rekao "da voli novinarke koje lako kleknu".