Novi premijer Australije Anthony Albanese položio zakletvu

Novi premijer Australije potpisuje zvanični dokument nakon polaganja zakletve, Kanbera, 23. maj 2022.

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu u ponedeljak, 23. maja, uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsednik SAD Džo Bajden.

Bivši vođa opozicije levog centra koji naglašava da je njegova zemlja spremna da se angažuje u borbi protiv klimatskih promena, učestvovaće na samitu Kvada (SAD, Indija, Japan, Australija) u utorak u Tokiju.

Pored Bajdena na tom skupu učestvovaće i japanski premijer Fumio Kišida i indijski premijer Narendra Modi.

Novi premijer (59) položio je zakletvu na kratkoj ceremoniji.

Pročitajte i ovo: Anthony Albanese obećava jedinstvo nakon pobjede na izborima u Australiji

Među članovima njegovog tima koji su preuzeli dužnost su ministarka spoljnih poslova Peni Vong, koja će se pridružiti Albanezeu na samitu u Tokiju, minstri za budžet Džim Čalmers i za finansije Kati Galager, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Albanezeova Laburistička partija levog centra pobedila je i smenila konzervativnu koaliciju njegovog prethodnika Skota Morisona na izborima održanim u subotu. Koalicija je bila na vlasti devet godina i za to vreme su se izmenila tri premijera.

Još nije završeno prebrojavanje glasova na kojem će se utvrditi da li će Albanezeova stranka imati većinu u parlamentu, podseća AP.

"Želim da vodim vladu koja ima isti osećaj optimizma i nade koja, mislim, definiše australijski narod", rekao je Albaneze u Sidneju pre nego je krenuo u glavni grad zemlje Kanberu, da položi zakletvu.

Albaneze koji sebe opisuje kao prvog kandidata za funkciju premijera koji nema anglo-keltsko ime, i Peni Vong, koja je rođena u Maleziji i prva je ministarka spoljnih poslova rođena van zemlje, položili su zakletvu pred generalnim guvernerom Dejvidom Harlijem.

Morisonova odluka da podnese ostavku na mestu premijera i prizna poraz još tokom prebrojavanja glasova omogućila je Harliju, koji predstavlja australijskog šefa države, britansku kraljicu Elizabetu Drugu, da imenuje njegovog naslednika bez konačnih rezultata i dokaza da Albaneze ima kontrolu nad većinom mesta u donjem domu parlamenta, javlja AP.

Zakletvu je takođe položio zamenik premijera Ričard Marles i biće na dužnosti premijera dok je Albaneze u Japanu.

Laburistička stranka zasad sigurno ima 75 mesta od ukupno 151 mesta u parlamentu, što je jedno manje od potrebne većine.

Konzervativna koalicija je na putu da osvoji 58 mesta, nesvrstani poslanici 12, a šest poslaničkih mesta još je neizvesno, saopštila je australijska izborna komisija, prenosi AP.