Novi detalji uvod u razrešenje ubistvo Duška Jovanovića?

Duško Jovanović

Ubistvo direktora dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića nikada nije rasvijetljeno do kraja, ali je taj slučaj često bio predmet političkih sukoba, optužbi ali i manipulacija.

Tako i ovih dana isplivavaju nove informacije koje su predmet novih tužbi, ali je neizvjesno koliko će to pomoći otkrivanju pune istine o likvidaciji Duška Jovanovića.

Krivičnu prijavu protiv potpredsjednika Vlade i ministra pravde Duška Markovića podnio je zamjenik glavnog urednika dnevnog lista „Dan“ Nikola Marković, zbog ministrove nedavne izjave da je u vrijeme dok je bio na čelu tajne službe upozoravao Ministarstvo unutrašnjih poslova da je Duško Jovanović, direktor lista „Dan“, ugrožen.

Obrazlažući motive podnošenja krivične prijave protiv ministra pravde i šta očekuje od institucija, Nikola Marković kaže da ga interesuju novi detalji o ubistvu o kojima se do sada ćutalo:

„Da se što prije saznaju novi detalji o ubistvu Duška Jovanovića i da svi oni koji su znali neke detalje, a o njima su ćutali godinama, budu pravno sankcionisani. Od gospodina Markovića očekujem da se odrekne imuniteta i progovori o svemu što je kao načelnik Službe državne bezbjednosti znao, a što se tiče ubistva Duška Jovanovića, odnosno da nam kaže ko je to prijetio i od koga je bio ugrožen život tadašnjem glavnom i odgovornom uredniku lista 'Dan'.“

Sadašnji ministar pravde, nekadašnji šef državne bezbjednosti Duško Marković je nedavno televiziji Vijesti rekao da je imao informacije o ugroženosti Jovanovića i to prije nego što je urednik lista „Dan“ ubijen, što do sada nije bilo ni objavljeno niti je obuhvaćeno dosadašnjom istragom.

Duško Marković

„Mi smo ukazivali na određene rizike i opasnosti koje se tiču bezbjednosti gospodina Jovanovića. Ja sam tada čak i pisao odgovarajuća pisma ministru Jovićeviću da se o tome povede više računa. Tako da ja ne osjećam nikakvu odgovornost“, kazao je ministar Marković.

Podsjetimo, Duško Jovanović je ubijen u maju 2004. godine u klasičnoj sačekuši ispred sjedišta tog lista. U vrijeme ubistva ministar unutrašnjih poslova je bio Dragan Đurović, DPS-ov kadar koji je tada ponudio ostavku u slučaju nerasvjetljavanja ubistva Jovanovića, a zatim je ponudio i novčanu nagradu za informacije koje bi dovele do počinilaca. Do danas slučaj nije rasvjetljen, pravosnažno je osuđen samo Damir Mandić i to za saučesništvo, pri čemu on nikada nije priznao krivicu. Nalogodavci i direktni izvršioci su do danas nepoznati.

Tema ubistva Duška Jovanovića je bila predmet političkih sukoba, tako što je opozicija posredno ali i neposredno sumnjičila djelove crnogorskih vlasti, dok je sa jednog od najviših državnih mjesta, premijerskog, iznijeta tvrdnja da je nalog za ubistvo Jovanovića stiglo iz Srbije. Premijer Milo Đukanović je u martu prošle godine ciljao na Vojislava Koštunicu:

„Taj čovjek, koji ponekada zna da zapali poneku ambasadu velike države u Beogradu, ima jednu gadnu naviku. Kada zaključi da neko ko mu vjerno služi dok je živ više može poslužiti kao mrtav, onda ga učini mrtvim. To je bio poslodavac i Duška Jovanovića i Miodraga Lekića. To je bio onaj isti koji je nosio politički kišobran za ubistvo Zorana Đinđića.“

Dugogodišnji advokat u ovom slučaju, Budimir Darmanović za RSE ocjenjuje dosadašnju istragu i odgovara na pitanje kakve su šanse da se nakon deset godina rasvijetli ovaj slučaj:

„Vrijeme je najbolji saveznik onima koji počine krivično djelo jer protok vremena učini svoje tako da u većini slučajeva dolazi do toga da se ne rasvjetljavaju krivična djela ubistva. Što se tiče mene, kao punomoćnika porodice Jovanović, ja se zaista kao i oni nadam da će doći do rasvjetljavanja ovog zločina, a državni organi su po meni u startu napravili velike propuste u prikupljanju dokaza i procesuiranju određenih lica na sudu. Nakon svega i protoka ovolikog vremena ja nijesam optimista da će doći do rasvjetljavanja zločina osim ako se ne dogodi slična situacija kao što se desila u Beogradu u vezi sa rasvjetljavanjem ubistva Slavka Ćuruvije.“

Nedavno je vrhovni državni tužilac Veselin Vučković najavio novu istragu o ubistvu Duška Jovanovića, ali se istovremeno ogradio rekavši da će biti veoma teško doći do novih materijalnh dokaza u tom slučaju.