Neriješen 'Slučaj Repovci': Već 24 godine bez istine

Zvonko Pandža gleda na sliku svog sina Dražena, juni 2016.

Dvanaestog jula bit će tačno 24 godine od gnusnog zločina koji je u javnosti poznat kao "Slučaj Repovci", u kojem je ubijeno devet pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), a za koji još niko nije odgovarao. Porodice tuguju i traže istinu – u susret još jedne godišnjice.

Zvonko i Ljubica Pandža, roditelji su ubijenog Dražena, a s godinama koje prolaze, tuga je sve veća. Majka Ljubica nema snage ni za riječi, a Zvonko kaže da živi za dan saznanja istine o ovom gnusnom zločinu.

"Bio sam jedno vrijeme optimista. Iz Tužiteljstva BiH, ovdje privedena dvojica, ondje trojica. Velim, ma doći će i ovaj slučaj nekad na red, ali sad kako vrijeme izmiče, sve je manje šanse. Volio bih da saznam, bez neke osvete, daleko od toga, ali šta možemo. Takva nam je država, takvo nam je sve, da se to zataška. Neko zna. Doći će vrijeme da se to sve objelodani i da se kazne počinioci. Nama je preostalo čekati. Živimo sa našim bolom", kaže Zvonko Pandža za RSE.

Zvonko i Ljubica Pandža

Tužilaštvo BiH još nije podiglo nijednu optužnicu za zločin, koji je počinjen 12. jula 1992. godine, na putu ka selu Repovci.

"Bilo je nekoliko hapšenja i nekoliko puta je istraga otvarana, protiv različitih osoba, ali nikada nije rezultirala optužnicom, što znači ni sudskim postupkom. Mithat Novalić je također bio šest mjeseci u protvoru zbog istrage za predmet 'Repovci', međutim, optužnica nije podignuta u tom roku, tako da je morao biti pušten iz pritvora, a i kasnije, nakon toga, nije došlo do podizanja optužnice u vezi zločima počinjenog u Repovcima", navodi za RSE Erna Mačkić, urednica Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Podsjećamo, na putu ka selu Repovci, mučki iz zasjede, uz spomenutog Dražena, ubijeni su Aziz Jusufović, Ibrahim Mangić, Jasmin Radaslić i Isak Ljevo, pripadnici Vojne policije ARBiH, te Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović, Ibrahim Jusufbegović i Salem Memić, pripadnici Odreda Lisin ARBiH.

Vejsil Ferhatbegović izgubio je sina.

"Nisam sâm pa me to razgovara, ali jesam, što ne mogu do istine da dođem, a to je bilo na vratima ovdje. MUP nam je tu. To su bili pošteni vojnici, ali im se nije baš dalo. Primijetili su, da se malo oružje prodaje, počeli su govoriti, prije nego je trebalo i tako da su oni zaglavili, na osnovu toga", kaže Vejsil Ferhatbegović.

Muhamed Ajanović, u ovom zločinu izgubio je brata.

"Svak je maksimalno napredovao, s tim što je prikrivao ovaj slučaj. Ko god je imao ikakav dodir ovdje, u vezi ovog slučaja, pada sve. Sve u vodu pada", ističe Muhamed Ajanović.

I ova godišnjica, bit će u znaku posjete Spomen-obilježja stradalim u ovom zločinu, koju planira Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Konjic.

Spomen-obilježje na mjestu zločina, juni 2016.

"Na žalost, taj slučaj još nije ni riješen. Znači, to svako nije mogao uraditi, sigurno. U Slučaju 'Repovci', bar u nadi tih roditelja, kojih je sve manje, da im se izađe u susret i da saznaju, da im skinemo taj kamen sa srca", riječi su Enesa Halebića, predsjednik pomenute organizacije.

Zvonko Pandža, kao i ostali članovi porodica nadaju se, da će počinioce i naredbodavce ovog zločina stići ruka pravde.

"Da razumiju, koliko toliko, rodbinu, na prvom mjestu supruge, djecu, roditelje ko još ima, da nastoje i oni učiniti korak više, da se to riječi. Ovo je jedna velika mrlja na opštini Konjic i Federaciji BiH, što to nije do sada riješeno. Dvadeset i četiri godine, da ti je neko satro mačku, pitao bi se zašto, a ne devet ljudi. Ovi dani su, inače, teški za nas roditelje. Podsjeća te na ono dijete, pa kažeš, 'eh, u današnji dan je bio živ'... Snašlo nas je to što nas je snašlo, a nama ostaje da se nadamo, da se kazne počinioci. Bože moj, nama je preostalo čekati", iskreno će Zvonko Pandža.