Naša najveća počast: Najviše državno ordenje zemalja širom svijeta

Kazahstanski Orden zlatnog orla

Medalja je optočena zlatom, dijamantima i rubinima. Dobilo ju je više od desetine stranaca, ali samo dva Kazahstanca: Nursultan Nazarbaev i Kasim-Zomart Tokaev, jedina dva predsjednika Kazahstana.

Orden sa zvijezdom Rumunije   
 
Ova medalja dolazi uz neobičnu nagradu – besplatno grobno mjesto i vojni pozdrav na sahrani nositelja ordena.  

Heroj Ukrajine
 
Bjelorus Mihail Žjžneuski je 2017. postuhmno postao prvi stranac nositelj titule – Heroj Ukrajine. Žjžneuski je usmrćen pucnjem tokom 2014. na protestima na Euromajdanu. Medalje i ordenje mnogih država imaju svoje minijaturne verzije časti (na desnoj strani) koje se mogu kao značke zakačiti na odjeću.  

Predsjednička medalja slobode Sjedinjenih Američkih Država
 
Ovu medalju dobijaju Amerikanci i poneki ne-Amerikanac za "izuzetni doprinos bezbjednosti od nacionalnog interesa Amerike, svjetskom miru ili kulturnim i drugim značajnim javnim i privatnim djelovanjem".  

Heroj Ruske Federacije
 
Ova počast obično se dodjeljuje "junačkim podvizima hrabrosti". Dva dobitnika bili su piloti avioprevoznika Ural koji su 2019. pilotirali i prizemljli svoj putnički avion u koji je udario galeb u kukuruzno polje. Među 233 putnika u avionu nije bilo smrtnih slučajeva niti ozbiljno povrijeđenih.   

Japanski Orden izlazećeg sunca

Ručno izrađena medalja predstavlja izlazeće sunce u zoru napravljeno od poliranog kamena granata okruženog zvijezdom od zlata i cakline u obliku lišća Pavlovog drveta.
 

Orden Novog Zelanda
 
Broj dobitnika ordena ograničen je na 20 živih ljudi. Nakon što nositelj ordena umre on se mora predati nekom drugom i tada se "prenosi na određenu osobu koja je odlikovana".   

Džordžov krst Ujedinjenog Kraljevstva
 
Među stotinama dobitnika ove počasti "za djela najvećeg junaštva", možda je najneobičnije što je odlikovano ostrvo Malta, koja je dobila krst 1942. godine za "junaštvo i posvećenost" tokom nacističke/italijanske opsade britanske kolonije u Drugom svjetskom ratu. Krst je kasnije ugrađen u gornji lijevi ugao na zastavi nezavisne Malte.

Orden Pakistana
 
Ovaj orden se obično daje svake godine 14. avgusta, na Dan nezavisnosti Pakistana. Posljednji je odlikovan igrač kriketa Darren Sami iz ekipe Svetog Lucijana za njegov "neprocjenjivi doprinos pakistanskom kriketu".  

Bugarska Stara planina
 
Ova špicasta medalje prije je bila rezervisana za strane velikodostojnike, ali se danas takođe dodjeljuje Bugarima koji su dali “izvanrednu službu” svojoj zemlji.

Dragulj Indije
 
Medalja optočena platinom izrađena je u obliku lišća stabla Bodhija iz roda smokve - istog za kojeg se vjeruje da je ispod njega prosvjetljen Buda. Hindu natpis kaže "Bharat Ratna" (Dragulj Indije). Svake godine nagradu dobiju najviše tri osobe.

Nacionalna počast Albanije
 
Predsjednik Albanije dodjeljuje ovaj orden Albancima ili stranim državljanima "u znak zahvalnosti i priznanja onima koji svojim djelima i dobrim imenom doprinose poštovanju albanske nacije".