NATO spreman za sve izazove

Sa NATO Industrijskog foruma 2014

U Splitu na „NATO Industrijskom forumu 2014“ predstavnici NATO-a i industrije razgovaraju o dosadašnjoj i budućoj suradnji. Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Kershaw poručio je da u nestabilnom svijetu NATO mora ostati izvor stabilnosti, a za to je potrebna povezanost sa drugim državama i organizacijama, ali i sa industrijom.

„Razmatranje dugoročnih strateških pitanja vezanih uz razvoj NATO-vih sposobnosti, razgovor o sigurnosnim prijetnjama s kojima se naši narodi suočavaju i našim odgovorima na te prijetnje“, tako je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Kershaw opisao cilj i svrhu okupljanja preko 400 najviših dužnosnika NATO-a i predstavnika industrije u Podstrani nedaleko Splita, naglašavajući kako NATO upravo u industriji vidi ključnog partnera.

Važno je preokrenuti trendove i do kraja desetljeća vratili obrambene proračune na 2 posto ukupnih proračuna, a multinacionalni projekti jedan su od načina da se iziđe u susret tom cilju i da se optimalno iskoristi postojeće resurse.

„Sada je vitalno da se nastavi na tim rezultatima i da se multinacionalne projekte učini preferiranim izborom više naših država članica. To se pogotovo odnosi na mogućnosti koje će povećati našu spremnost i našu prilagodljivost“, konstatirao je Kershaw.

Bliže partnerstvo NATO-a i industrije dobro je za obje strane, naglasio je zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

„U današnjem nestabilnom svijetu, NATO mora ostati izvor stabilnosti. Da bismo održali naš Savez snažnim, trebamo prave sposobnosti.To znači da trebamo pravu razinu ulaganja u obranu, pravično raspodijeljenu po Savezu. Ali trebamo i dobru povezanost, što znači da smo partneri ne samo sa drugim državama i organizacijama, nego i sa industrijom“, naveo je Kershaw.

NATO je i nadalje spreman suočiti se sa svakom prijetnjom, pa i sa 'hibridnim ratovanjem' poput onog u Ukrajini, naglasio je Kershaw:

„'Mali zeleni ljudi' u odorama bez nacionalnih obilježja, pripadnici redovitih postrojbi navodno na godišnjem odmoru, javna i tajna dostava pomoći separatistima obučenim i opremljenim preko granice, i sve to upakirano u enormnu propagandnu kampanju.“

Ulaganje u sadašnjost jamstvo budućnosti

„Sigurnost i razvoj idu ruku pod ruku,“ rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravljajući skup. On je podsjetio da su demokracija, građanska i ljudska prava i slobode i vladavina prava trajne vrijednosti zbog kojih NATO postoji, i koje se poštuju i promoviraju i unutar i izvan NATO-a.

„Upravo zbog naših građana, država članica i partnerskih država nužno je kontinuirano ulaganje u razvoj sposobnosti i materijalno opremanje kada je riječ o sustavu obrane i sigurnosti. Navedeni razvoj je u izravnoj vezi sa sposobnostima države i društva na polju znanosti, tehnološko-tehničkih postignuća te proizvodnih i gospodarskih mogućnosti“, rekao je Josipović.

Ante Kotromanović na NATO Industrijskom forumu

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović podsjetio je kakoje jedan od glavnih zaključaka nedavnog NATO summita u Walesu bio zaustavljanje pada obrambenih proračuna država članica NATO-a, jer – kako je kazao – ulaganje u našu sadašnjost jamstvo je naše budućnosti.

„Poučeni vlastitim iskustvom, svjesni smo koliko je danas teško biti ovisan o vojnoj tehnologiji istočnog podrijetla. Uvjeren sam da će nam ovaj forum u tom kontekstu pomoći i u nastojanjima za pronalaženjem novih rješenja koja će nas u budućnosti učiniti neovisnim, a time i jačim", kazao je ministar.

Zapovjednik NATO ACT - Zapovjedništva za transformacije, francuski general Jean-Paul Palomeros naglasio je kako je pripremljenost glavni cilj NATO-a, a kako to valja izvesti u situaciji kada se obrambeni proračuni u većini članica NATO-a smanjuju, dok se primjerice kineski rapidno povećava.

Zapovjednik NATO-a u Europi, američki admiral Mark Ferguson, podsjetio jeje kako u mnogo slučajeva obrana – a NATO je obrambeni savez – započinje kod kuće.

„To znači da moramo investirati u infrastrukturu – željeznice, aerodrome, luke – kako bi u slučaju da moramo poslati snage u bilo koju državu članicu NATO-a postojala potrebna infrastruktura, i NATO se može mobilizirati i krenuti“, konstatirao je Ferguson.

Brigadni general Manuel Gimeno, odgovoran za logistiku u portugalskom Združenom stožeru, kazao je kako visoko cijeni razgovore o cyber-obrani, ali da NATO još treba poraditi na kompatibilnosti i interoperabilnosti opreme svojih 28 članica, jer – kazao je – nisu sve države bogate i sa vlastitom vojnom industrijom.