Nastavljeni izraelsko-palestinski razgovori

Večera prije nastavka bliskoistočnih mirovnih razgovora

Izvor: RSE i agencije

Bliskoistočni mirovni pregovori nastavljeni su u Washingtonu, nakon što su izraelski i palestinski pregovarači večerali u ponedjeljak sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerry-em.

Kerry je izjavio kako je to "veoma poseban" trenutak, jer to bila večera upravo za iftar, tradicionalni obrok na kraju svakog dana posta tokom muslimanskog mjeseca ramazana, prenosi BBC.

Za stolom u ponedjeljak naveče u američkom State Departmentu u Washingtonu, nasuprot Johnu Kerry-u našao se izraelski glavni pregovarač, ministar pravosuđa Tzipi Livni, a pored nje je bio palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat.

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je razgovore, ali je upozorio da su "teške odluke" pred njima.

Razgovori su nastavljeni nakon tri godine prekida, a Palestinci su pristali na nastavak razgovora nakon što je Izrael odobrio oslobađanje više od 100 palestinskih zatvorenika.

Oslobađanje zatvorenika, koje je podijelilo i izraelsku vladu, odvijaće se u fazama tokom nekoliko mjeseci.

U posljednjih pet mjeseci John Kerry je obavio šest službenih posjeta Bliskom istoku u nastojanju da ponovno pokrene pregovore.

Na konferenciji za novinare u Washingtonu u ponedjeljak Kerry je pozvao obje strane da "razuman kompromis" za mir.

"Nije tajna da je napredovanje težak proces. Da je lako, dogodilo bi se odavno. Tako da nije tajna ni da će se pred pregovaračima i liderima naći mnogi teški izbori dok budemo tragali za razumnim kompromisima o teškim, komplikovanim, emotivnim i simboličkim pitanjima. Mislim da razuman kompromis mora da bude kamen temeljac svih ovih napora", rekao je Kerry.

Tzipi Livni je u ponedjeljak u UN-u izjavila kako će razgovori biti vrlo teški, ali je dodala da su napori da se postigne mir "zajednički interes Izraela, Palestinaca, arapskog svijeta i međunarodne zajednice".

Glavna pitanja razgovora odnosiće se na budućnost izraelskih naselja na Zapadnoj obali, status Jeruzalema i sudbinu palestinskih izbjeglica.

Pitanje izgradnje naselja zaustavilo je posljednje direktne razgovore u septembru 2010. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, iako Izrael to osporava.

Bivši američki veleposlanik u Izraelu Martin Indyk, koji je imenovan za specijalnog američkog izaslanika za razgovore, izjavio je ranije kako se raduje što će sa palestinskom i izraelskom stranom raditi kako bi se postigla vizija predsjednika Obame o dvije države i suživotu u miru i sigurnosti.

"Već 40 godina je moje uvjerenje da je mir moguć, još od kako sam kao student u Jeruzalemu iskusio agoniju Jomkipurskog rata. U tim mračnim danima sam iz prve ruke bio svjedok toga kako je Kerijev prethodnik, državni sekretar SAD Henri Kisindžer, posredovao u prekidu vatre kojim je okončan rat i otovoren put za mir između Izraela i Egipta“, kazao je Indyk.

Ovaj iskusni diplomata igrao je ključnu ulogu u palestinsko-izraelskim razgovorima u Camp Davidu 2000. godine, pod pokroviteljstvom tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona.