Nastavak suđenja Mladiću ispitivanjem zadnjeg niza svjedoka

Ratko Mladić u sudnici, Hag

Nakon četverotjedne pauze u ponedjeljak, 29. veljače, nastavlja se haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ispitivanjem preostalih svjedoka obrane, kojih je za sada osam.

Njihov iskaz biti će vezan i uz pokušaj osporavanja odgovornosti optuženog Mladića za učešće u prikrivanju genocida u Prijedoru 1992.godine, uništavanjem tijela tisuća ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, pokopanih u rudarsko okno Tomašica.

Dokazi tužiteljstva vezani uz Tomašicu izvedeni su naknadno prošle godine, a obrana generala Mladića ih kao zadnje pokušava i osporiti.

Glavni dokaz optužbe o upletenosti Mladića u operaciju prikrivanja prijedorskog genocida – je njegov ratni dnevnik u koji je upisana brojka od 5 tisuća pokopanih leševa.

U dnevnik su unesena imena mješovitog vojno-policijskog tima bosanskih Srba koji je trebao izvršiti operaciju prikrivanja. Kao jedan od članova spomenut je i Mile Matijević, banjalučki policajac u vrijeme rata koji je kao svjedok obrane osporavao da je bio nazočan sastanku s generalom Mladićem.

Matijević se kao zadnji svjedok obrane nije složio s optužbama tužiteljstva – da je i on bio sudionik pokušaja prikrivanja genocida.

"Gospodine tužitelju Vi ste shvatili kako ste shvatili, ali ja se ne slažem uopće s tom konstatacijom. Vezano za ovaj sastanak konkretno i moje navedeno učešće, prema ovome dokumentu – je apsolutno netočno", poricao je kao svjedok obrane.

Svjedok "ne zna ništa" o prikrivanju zločina

Matijević, koji je trenutno dekan pravnog fakulteta u Banja Luci, kao svjedok Mladićeve obrane je pokušavao prikazati kako su zločine nad Prijedorčanima nesrpske nacionalnosti počinili odmetnuti pojedinci.

Mile Matijević

Iako je spomenut u dnevniku generala Mladića kao član mješovitog vojno-policijskog tima koji je trebao prekopati primarnu masovnu grobnicu, Matijević je poricao – da je o tome išta znao tijekom rata.

"I ja u vezi toga ne znam ništa", poricao je svjedok tvrdeći da je tek kasnije za nju saznao, ali i potvrđujući – da je bila sakrivena "budući da se za nju tek kasnije saznalo".

Do kraja iskaza je razjašnjeno da optužba ni ne tvrdi da je Matijević bio na sastanku s generalom Mladićem, već na prethodnom sastanku na kojem se dogovarao tim za prikrivanje grobnica.

Tužitelj: svjedočenje nije za povjerovati

Tužitelj Arthur Traldi je pak dovodio u pitanje vjerodostojnost svjedoka Matijevića, u vezi njegove tvrdnje, da ne zna ništa o prikrivanju zločina, kao i o tome – zašto se njegovo ime našlo u timu, zabilježnog od strane optuženog generala Mladića.

"Pukovnik Bogojević, s kim ste Vi bili redovno u kontaktu i s kim ste imali dobar radni odnos – pogrešno uključuje i Vas u ovo vrlo ozbiljno zlokobno prikrivanje kaznenih radnji u vezi ove masovne grobnice? Jesam li ja pravilno shvatio Vaš iskaz? Ja tvrdim da to svjedočenje jednostavno nije za povjerovati", suočio je svjedoka na kraju unakrsnog ispitivanja tužitelj Traldi.

Obrani je do okončanja dokaznog postupka ostalo izvesti još 8 svedoka, uključujući i dvoje vještaka - za obdukcije i demografiju.

Plan Raspravnog vijeća je saslušati sve svjedoke do kraja idućeg mjeseca, nakon čega bi se zaključilo izvođenje dokaza strana u postupku – za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini (1992-1995).