'Dosta tišine': Performans u centru Beograda za žene žrtve nasilja

Članovi plesne grupe 'Ris', službenici britanske i američke ambasade, kao i brojni aktivisti, izveli su plesni performans “Dosta tišine”.  U rukama su držali narandžaste cvetove kao simbol podrške ženama koje su tokom života pretrpele nasilje.
 

Pod sloganom 'Dosta tišine' u Srbiji je ovim performansom počela globalna kampanja '16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama' koja se pored brojnih gradova u Srbiji, obeležava i u zemljama širom sveta, a završava se 10. decembra na Svetski dan ljudskih prava.

Od januara do oktobra 2021. godine ubijeno je 17 žena u nasilju u porodici, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.
 

Kampanja je započeta simbolično u pet do 12, jer je, kažu organizatori, "krajnje vreme da se žene ohrabre da više ne ćute, ne trpe, a da se potencijalne žrtve edukuju u infomišu o nasilju i mehanizmima prijavljivanja".

"Nisi se probudila, zato nisi videla, igrale su sene, nek te dobri duhovi i kraljevski orlovi čuvaju od mene" - deo je pesme 'Tišina' koju je Bajaga 'ustupio' u svrhu performansa.

"Nasilje nad ženama ne postoji samo u Srbiji, to nije samo problem žena, već je to problem čitavog društva. Moramo da rešimo problem, moramo da podržimo žrtve i moramo da okončamo nekažnjavanje", rekla je Šan Meklaud (Sian MacLeod), ambasadorka Velike Britanije u Srbiji. 

Organizatori performansa su naveli da su prethodne dve godine i pandemija korona virusa doneli porast broja slučajeva nasilja nad ženama, a u tom periodu je, prema podacima UNDP-a, zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučajeva nasilja u porodici.

"Otkad traje korona, a naročito za vreme vanrednog stanja, skoro sve SOS linije imale su povećan broj poziva, između 30 i 50 odsto, a naša organizacija je imala skoro 100 odsto povećan broj poziva u tom periodu", rekla je za Radio Slobodna Evropa Hristina Piskulidis iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima Astra.
 

Iako Srbija ima brojne mehanizme za podršku ženama žrtvama nasilja, kako putem institucija tako i putem nevladinog sektora, organizatori performasa istakli su potrebu za daljim jačanjem sistema podrške žrtvama, kroz promovisanje ravnopravnosti i rodnih uloga u društvu.
 

Žene žrtve nasilja u Srbiji mogu potražiti pomoć pozivom na sledeće brojeve telefona:
- Autonomni ženski centar - 0800 100007 (od 10 do 20 časova)
- NVO Astra - 011 785 0000 (24 sata)
- NVO Atina - 011 322 00 30 i 061 638 40 71
- Sigurne kuće u Beogradu - 0800 011 011 (od 10 do 19 časova)
- Ministarstvo unutrašnjih poslova - 0800-100-600 ili 192