Pariz: Napadač na aerodromu Orli ubijen, aviosaobraćaj preusmeren

  • RSE

Traga se i za mogućim saučesnicima napadača

Pripadnici francuskih snaga bezbednosti ubili su čoveka koji je pokušao da oduzme oružje vojniku u patroli na aerodoromu Orli u Parizu, saopštili su zvaničnici, a prenosi BBC.

Muškarac je ubijen u jednoj od prodavnica na južnom terminalu aerodoroma.

Niko od putnika i zaposlenih na aerodoromu nije povređen, ali je aerodrom u subotu prepodne kompletno zatvoren, a francuske vlasti su ocenile ovaj događaj kao “izuzetno ozbiljan incident”.

Kako je rekao francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drian, napadač je prišao patroli na aerodromu i pokušao da oduzme oružje jednom od vojnika pripadnika vazdušnih snaga, među kojima je bila i žena.

Le Drian je rekao da je napadač ženu odgurnuo na pod i probao da joj otme oružje ali da je ona uspela da ga spreči, kao i da su obojica policajaca u patroli otvorila vatru na njega da zaštite nju i ostale ljude na aerodromu.

Zvaničnici su rekli da je napadač, star 39 godine, bio na listi radikalizovanih pojedinaca za praćenje i da je bio umešan u pucnjavu nekoliko sati ranije na severu Pariza.

On je, kako se navodi, u ranijem incidentu zaustavljen na kontrolnom punktu, pucao na policiju a zatim pobegao u automobilu koji je kasnije pronađen u jednom od južnih predgrađa Pariza.

Veruje se da je do aerodoroma Orli došao drugim, takođe ukradenim, automobilom.

Kako navode francuski mediji, napadač je imao kriminalni dosije, u kome je, između ostalog, i oružana pljačka.

Regionalna uprava navela je u tviter poruci da su stručnjaci za eksploziv proverili mesto napada.

Ipak, provera bezbednosti aerodoroma je i dalje u toku, a traga se i za mogućim saučesnicima napadača.

Policija kaže da on nije nosio nikakav eksploziv.

Policija je upozorila građane da se drže podalje od policijskog kordona

Orli se nalazi 13 kilometara južno od Pariza i drugi je po veličini aerodrom u francuskoj prestonici.

Policija je upozorila građane da se drže podalje od policijskog kordona, a one koji nameravaju da putuju sa Orlija, savetuje se da pronađu alternativne aranžmane, pošto su svi letovi za i sa aerodroma suspendovani.

Hiljade ljudi evakuisano je sa aerodroma, a aviosaobraćaj je preusmeren na drugi pariski aerodrom - Šarl de Gol. U subotu popodne saobraćaj na aerodoromu Orli počeo je postepeno da se normalizuje.

Motivi napadača još nisu poznati.