Tri osobe zadržane nakon napada na policijsku službenicu kod Pariza

Policija i istražitelji nakon napada u Rambujeu, 23. april

Francuski istražitelji ispitali su 24. aprila tri osobe povezane sa muškarcem iz Tunisa koji je nasmrt izbo policijsku službenicu u blizini Pariza.

Ubistvo u policijskoj stanici u Rambujeu, prigradskom mjestu udaljenom oko 60 kilometara od Pariza, oživjelo je traumu od niza smrtonosnih napada 2020. godine, piše AFP.

Žrtva je bila 49-godišnjakinja zvana Stephanie M., administrativna službenica u policiji i majka dvoje djece, koja je dva puta ubodena nožem u grlo na ulazu u stanicu.

Napadač na nju, 36-godišnjak zvani Jamel G., koji policiji ili obavještajnim službama od ranije nije bio poznat, pucao je i smrtno ju ranio na mjestu događaja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je izvan zemlje u posjeti Čadu, objavio je na Twitteru da Francuska nikada neće popustiti pred "islamističkim terorizmom".

Pročitajte više Pariz: Ubijena policijska službenica, vodi se istraga o terorizmu

Ovaj posljednji čin nasilja usmjeren na policiju vjerovatno će se dodatno fokusirati na opasnost od islamističkog ekstremizma u Francuskoj i širu zabrinutost zbog sigurnosti godinu dana uoči predsjedničkih izbora, podsjeća AFP.

Premijer Jean Castex rekao je da će u Parizu održati sastanak s ministrima i sigurnosnim zvaničnicima nakon ubistva.

Nacionalni antiteroristički tužioci otvorili su istragu o terorizmu.

Izvor blizak istrazi rekao je za AFP, da je napadač tokom napada vikao "Allahu Akber" (Bog je najveći).

Glavni antiteroristički tužilac Jean-Francois Ricard potvrdio je da su "komentari napadača" ukazivali na motiv terorizma.

Možda vas zanima Bombaš na metro stanicu u New Yorku osuđen na doživotnu robiju