Nakaš: Uprkos problemima, Opća bolnica će opstati

Transparent ispred Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 11. svibnja 2016.

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu obilježava 150. godišnjicu postojanja i rada. U godini jubileja, dovedeno je u pitanje djelovanje institucije u kojoj su tijekom i poslije rata spašeni životi brojnih građana Bosne i Hercegovine.

Naime, početkom 2016. godine, govorilo se o spajanju Opće bolnice s Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, kao da bi pod krov nekadašnje Vojne bolnice mogla useliti Vlada Federacije BiH.

To je izazvalo izazvalo burne reakcije građana Sarajeva koji su u siječnju organizirali nekoliko prosvjeda za spas Bolnice.

Njihov aktivizam i dalje traje, pa je grupa građana u utorak na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo donijela veliki transparent na kojem je pisalo: "Ko rizikuje naše živote? #našebolnice #nećeproći".

Osim toga, sa galerije su građani poslanicima bacili letke na kojima upozoravaju da neće šutjeti o, kako kažu, zakulisnim igrama koje se i dalje vode oko Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

Dr. Bakir Nakaš u razgovoru za RSE kaže da je uvjeren da će Bolnica, i pored brojnih sadašnjih problema, postojati i uspješno djelovati i u budućnosti.

RSE: Opća bolnica i njeni djelatnici obilježili su 150 godišnjicu postojanja i rada. U kakvoj je situaciji Bolnica dočekala ovu godišnjicu?

Nakaš: Imati instituciju koja 150 godina na jednom mjestu pruža zdravstvenu zaštitu kroz različite faze svoga razvoja, a posebno kroz period 1992. – 1995. godine, to bi svako ko drži do tog zdravstvenog sistema imao kao obavezu da to promoviše i da se time diči. Na žalost, mi se ne dičimo time i na neki način u toj godišnjici se pokreću postupci i procesi koji ne idu tako javno i transparentno o tom nekom gašenju i uništenju.

RSE: U siječnju se govorilo o spajanju Opće bolnice sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu. Jesu li se od tada dogodile neke promjene i u kojem pravcu? Da li situacija bolja ili gora u odnosu na taj period?

Cvijeće ispred spomenika prim.dr. Abdulahu Nakašu ispred bolnice koja nosi njegovo ime, Sarajevo, 11. svibnja 2016.

Nakaš: Nikako ne dolazi u obzir takozvana "formalna integracija" u kojoj bi jedna ustanova preuzela drugu, pogotovo što su te ustanove na dvije lokacije, a još najmanje dolazi u obzir ideja koja je povremeno bila prisutna, a to je da se Opća bolnica pretvori u neku drugu instituciju. Mislim da će Opća bolnica opstati, da će imati svoje mjesto, prvenstveno zato što je pacijenti traže.

RSE: Neformalna grupa građana u utorak je prisustvovala obilježavanju godišnjice postojanja Opće bolnice. Neki od njih su se zaputili i na sjednicu skupštine Kantona Sarajevo i tamo poslali neke poruke. Hoće li to imati ikakvog efekta?

Nakaš: O tome će govoriti reakcija onih kojima je to namijenjeno. Vjerovatno je ta grupa građana imala pokušaje da na nekakav drugi način utiče na određena rješenja i nije prihvaćena kao sagovornik. Zato je ovo možda jedan vid demonstracije na koji su natjerani jer ih niko ništa ne pita.