U oblacima Sankt Peterburga: Najviši neboder Evrope

Pogled iz helikoptera na zgradu Lakhta centra, 19. maj. Zgrada je prozvana "kukuruz".

Prvobino je planirano da neboder bude izgrađen u blizini historijskog centra Sankt Peterburga, bivše carske prijestolnice i drugog najvećeg grada u Rusiji, u kojem živi oko 5 miliona stanovnika.

Ali, vapaji lokalnog stanovništva i upozorenja UNESCO-a da bi izgradnja na tom mjestu dovela do "oštećenja imidža Rusije", rezultirala je promjenom plana. 2011. godine, kupljen je ovaj komad zemlje, 10 kilometara sjeverozapadno od historijskog centra Sankt Peterburga.

Temelji nebodera poprimili su oblik 2014. godine. Naftna kompanija Gazprom, u državnom vlasništvu, platit će tek nešto više od polovine troškova, dok će ostatak finansirati općinski fondovi  Sankt Peterburga.

Gazprom je odbio da otkrije konačnu cijenu projekta, ali se troškovi izgradnje procjenjuju na između 1,2 do 3 milijarde američkih dolara. 

Radnici na gradilištu nebodera.

Gazprom, kompanija koja će u neboder premjestiti svoje sjedište, dugo teži da se preseli iz Moskve, jer kažu da je preopterećena infrastruktura postala "preuska za proširenje poslovanja."

Pogled na grad iz nebodera. Uz kancelarije, u zgradi će se nalaziti i javni vidikovac, kao i resotrani, prodavnice i sportski kompleks. 

U januaru 2018. godine, kranom je spušten vrh tornja. 

Sa postavljanjem vrha, neboder je dostigao visinu od 462 metra, premašivši Toranj Federacije u Moskvi (visine 374 metra) i tako postao najviši neboder u Evropi. Poznati londonski Šard visok je 310 metara. 

Vrh tornja uslikan 19. maja. Gornji spratovi će imati metalni omotač, dizajniran da spriječi nastajanje leda, a prozori na donjim spratovima će biti zagrijavani kako bi se spriječilo magljenje. 

Pun mjesec iza tornja 28. marta. Na desnoj strani se vidi zlatni vrh katedrale Svetog Petra i Pavla u Sankt Peterburgu.  

Protivljenja gradnji, naročito djelimičnom finansiranju od strane opština, i dalje postoje, ali oni koji stoje iza projekta kažu da će Sankt Peterburg imati koristi od inovacije koju neboder predstavlja. Za Wall Street Journal istakli su da su se prema gradu odnosili sa "poštovanjem koje  zaslužuje veteran, ali i slobodom koju tinejdžer treba."