Ljepote Jajca

Nastao prije više od 50.000 godina i proglašen za jedan od 12 najljepših vodopada na svijetu. Na svojoj najvišoj tački, dostiže visinu od 18 metara, a u proteklih nekoliko godina, poznat je i kao mjesto na kome se održava takmičenje u skokovima.
 

Jajce je naseljeno mjesto i sjedište istoimene opštine u Srednjobosanskom kantonu. Nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, na južnom dijelu područja Bosanske Krajine. Broji svega oko 30000 stanovnika.

Gradska galerija se nalazi u staroj Kršlakovoj kući, na putu prema Tvrđavi (Starom gradu). Tačan datum izgradnje Kršlakove kuće se ne zna, ali se po načinu zidanja i stilu gradnje veže za 18. vijek. Stalnu postavku galerije čine slike jajačkih slikara čija su djela nastala tokom njihovog boravka u Jajcu. Osim slika dio stalne postavke su i skulpture jajačkog kipara Duška Rakite.

Spomenik Nikole Šopa svjedoči o kulturno-umjetničkoj tradiciji u Jajcu. Podignut je na 100. godišnjicu od rođenja poznatog pjesnika 2005. godine. Nalazi se nedaleko od centra grada i znak je priznanja i poštovanja za izrazito bogat stvaralački opus ovog književnika. Nikola Šop je rođen u Jajcu 1904. godine i jedan je od najzanimljivijih hrvatskih pjesnika sa ovih prostora u periodu između dva svjetska rata.

Jajačka tvrđava svojevremeno je slovila za najjaču u čitavoj BiH. Onu koja je odoljevala Osmanlijama punih 65 godina, a ono što je zanimljivo je da je tokom svih tih godina, sa ciljem da se ojača, stalno dograđivana.

Jedinstven i rijedak primjer u Jajcu predstavlja Hram Boga Mitrasa – Indoiransko božanstvo Sunca i svjetlosti – Mitra, prema vjerovanjima sljedbenika, ljudima daje hrabrost, zemljama osigurava mir, štiti pravednike, carevima obećava prijestolja, a vojnicima pobjede. Zaštitnik je ugovora, saveza i prijateljstva.

Tvrđava/Stari grad

Ulaz u Tvrđavu/Stari grad

Mlinčići u Jajcu postojali su još od 1562. godine, a danas su jedna od najvećih atrakcija grada. Nekada su na ovom području postojala 24 mlina od kojih šest nije bilo u funkciji. Danas ih je ovdje 20, te stoje kao pokazatelj industrijskog razvoja u osmanskom periodu, a imaju i veliki kulturološki značaj za ovo čitavo područje.

Na pet kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero, nastali transformacijom toka rijeke Plive, koja se koristi i kao značajan hidro-energetski resurs. Plivska jezera imaju veliki značaj za razvoj sporta, rekreacije, sportskog ribolova, turizma i uzgoj ribe.