Na smrt pretučena beba u Beogradu

Ilustracija

Jednogodišnja beba koja je primljena u sredu uveče u Urgentni centar zbog teških povreda koje joj je naneo otac, preminula je jutro kasnije. To je još jedan u nizu slučajeva najbrutalnijeg porodičnog nasilja u kom su žrtve često deca, što puni domaće medije i jedno za drugim šokira javnost u Srbiji.

Proslavljeni filmski reditelj Goran Paskaljević slaže se u oceni da se ovakve tragedije nesumnjivo mogu posmatrati i kao pokazatelji patologije društva u kome živimo.

“Nasilje u porodici u Srbiji postoji odavno samo se tome sada daje veći publicitet. Međutim, čini mi se i da ga je sada još više. Sve je manje posla, sve je manje para, ljudi su nervozni. To su uslovi u kojima se kukavice isklajuju na najbližima”, kaže Paskaljević.

Inače, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su oca K. K. (1990. godište), zbog osnovane sumnje da je počinio krivično delo nasilje u porodici. Mediji prenose da je lekarima u Urgentnom centru majka ubijene bebe izjavila da je povrede detetu naneo otac.

Povodom ubistva jednogodišnjeg deteta ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin apelovao je na građane da prijavljuju nasilje u porodici.

"Nasilje u porodici mora da se prijavljuje i onda država ima mehanizme za zaštitu, u suprotnom nemoguće je u svakom domu znati šta se dešava", rekao je Vulin i podvukao da se u 90 odsto slučajeva nasilje prijavi tek kada se ponovi drugi, treći, peti put.

Sagovornik RSE Goran Paskaljević navodi i da ekonomski uslovi ne mogu biti jedino objašnjenje za povećanje nasilja u društvu. Podseća da je odnos prema ženi u srpskom društvu bio oduvek takav da je pogodovao širenju nasilja:

“Žena je ta koja mora da trpi i ćuti. Mi jesmo bili i ostali mačo društvo”, konstatuje Paskaljević.

Paskaljević sugeriše i da ne bi trebalo isključiti da se ovom pitanju od strane nadležnih institucija i organizacija često pristupa na način koji ne mora biti adekvatan:

“Čini mi se da se često ostaje na terenu teorije, a ne praktičnog rada od osnovne škole, pa nadalje", zaključuje.