MUP Srbije: Ispitaćemo postupanje policije prema maloletniku

Romsko naselje Mali Leskovac, ilustracija

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ispitaće postupanje službenika Policijske stanice Brus povodom navoda o zlostavljanju maloletnika, saopštio je MUP 18. aprila.

MUP je u saopštenju naveo da će biti ispitano postupanje policije povodom pritužbi Romskog centra za žene i decu Daje o zlostavljanju tog deteta.

"O događaju je obavešten tužilac za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, koji se izjasnio da im se nakon razgovora sa maloletnikom, dostavi izveštaj", navodi se u saopštenju MUP.

Zaštitnik građana saopštio je prethodno da je posle saznanja iz medija da je dete romske nacionalnosti zlostavljano nakon privođenja u policijsku stanicu u Brusu i da se onesvestilo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a.

Zaštitnik građana zatražio je da MUP-a u roku od 15 dana dostavi informacije i dokumentaciju o tome šta je preduzeto da se provere navodi o mogućem prekoračenju ovlašćenja policijskog službenika u Brusu, kao i o merama koje su preduzete ukoliko je utvrđena njegova odgovornost.

Pročitajte i ovo: Srbija: Zaštitnik građana kontroliše MUP zbog navoda o zlostavljanju deteta

Nevladin Romski centar za žene i decu "Daje" saopštio je 18. aprila da je dečak romske nacionalnosti D.V. (16) nakon privođenja u policijsku stanicu u Brusu tog dana pretrpeo zlostavljanje, usled kojeg se onesvestio.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, maloletnik je u stanju bez svesti prebačen u Hitnu pomoć u Brusu.

Članice Romskog centra "Daje" zahtevale su da unutrašnja kontrola što pre ispita okolnosti i utvrdi odgovornost za zloupotrebu službenog položaja nad maloletnim detetom.