Bitka za Mosul ulazi u ključnu fazu

Civili koji pokušavaju da napuste Mosul snimljeni su u blizini tijela borca "Islamske države"  28. februara. Procjenjuje se da je u gradu još uvijek 1.5 milion civila. 
 

Minobacačka vatra ispaljena sa položaja "Islamske države" eksplodirala je u blizini vojnog vozila iračke vojske 25. februara. Mosul je grad u kojem je lider "Islamske države" Abu Bakr al Bagdadi imao svoje jedino javno pojavljivanje, u julu 2014., kada su proglasili "kalifat" koji je tada kontrolisao trećinu Iraka.
  
 

Vojnik specijalnih jedinica iračke vojske gađa položaje "Islamske države" 28. februara. Mosul je danas posljednje urbano uporište "Islamske države" u Iraku.    

 

Konvoj vozila iračke vojske ide prema Mosulu 27.februara. Iračka koalicija koju podržavaju SAD broji oko 100.000 trupa i predstavlja najveću mobilizaciju iračkih snaga od američke invazije 2003. 

 

Vojnici iračkih specijalnih snaga pretrčavaju preko ulice tokom sukoba u Mosulu 28. februara.
Procjenjuje se da se između 3.000 i 5.000 boraca "Islamske države" još uvijek nalazi u gradu.  
 

Irački vojnik ubacuje osumnjičenog borca "Islamska države" u svoj kamionet 26. februara. Jedan komandir iračke armije, Reutersu je rekao, da za razliku od iračkih militanata koji se bore za "Islamsku državu", strani džihadisti nemaju šnasi da neometano pobjegnu iz grada te će se zbog toga "boriti do kraja".  
 

Vozilo sa neprobojnim staklom specijalnih snaga Iraka 25. februara

 

Pripadanik specijalnih jedinica iračkih snaga kreće će kroz rupe u zidu u potrazi za borcima "Islamske države", 27 februara.  

 

Helikopter iračke vojske gađa pozicije "Islamske države" 26. februara.

 

Civili bježe prema zaklonu, tokom napuštanja mosulskog kvarta Al-Tajaran 28.februara. Prema navodima Reutersa, prva stvar koju mnogi civili traže od iračkih snaga su cigarete. Pušenje je zabranjeno prema pravilima "Islamske države".

 

Iračke snage ispaljuju veliki broj raketa sa brda na jugozapadnim obodima Mosula 27. februara. 

 

Pripadnih specijalnih jedinica iračkih snaga pomažu povrijeđenoj ženi tokom borbi 28. februara.

 

Iračka vojska na obodima Mosula 27. februara.
 

Pripadnici iračkih snaga napreduju prema kvartu Dindan 25.februara.