Poruka mira mostarskih učenika Ukrajini

Ples prijateljstva na platou ispod Starog mosta u Mostaru okupio je đake iz jedne škole na bosanskom i jedne škole na hrvatskom jeziku iz Mostara.
 

Plesu prijateljstva u Mostaru pridružio se i ambasador Kraljevine Norveške u BiH, Olav Reinertsen (u sredini), kao i jedan pripadnik vatrogasne službe.

Među plesačima na dječijem Plesu prijateljstva u Mostaru su bila i djeca obučena u tradicionalne bosanske i hrvatske narodne nošnje. Taj inkluzivni ples okupio je i djecu sa invaliditetom.

"Puno sam novih prijatelja upoznala, svi smo plesali sa smijehom i radosti", kazala je učenica Osnovne škole Ivana Gundulića Mostar, govoreći o učešću u projektu Plesa prijateljstva.

Među učesnicima inkluzivnog Plesa prijateljstva u Mostaru bila je i pripadnica mostarske policije.

"Mislimo da će se ova poruka preliti i na šire područje Bosne i Hercegovine", rekao je projekt menadžer NDC-a, Vernes Voloder iz mostarskog Nansen dijalog centar (NDC), koji je organizovao Ples prijateljstva. NDC u Mostaru se od ranije kroz niz projekata zalaže za prevazilaženje segregacije u obrazovanju.

Ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru Marija Jurčić poručila je da 30 godina nakon rata u BiH, ne bi trebali govoriti o suživotu i toleranciji, nego o prijateljstvu i ljubavi.

"Danas promovišemo toleranciju, danas promovišemo drugačijeg, različitog i to je nešto što djeca trebaju ponijeti kao neku životnu filozofiju u Mostaru", kazala je direktorica Četvrte osnovne škole u Mostaru Seada Kuštrić.

"Meni je super sudjelovati u ovakvom nekom projektu, zato što možemo vidjeti da neki ljudi mogu biti različiti, ali ipak možemo se sprijateljiti s njima", kazala je učenica Četvrte osnovne škole iz Mostara Asja Frko.

"Ono što danas svjedoči narod Ukrajine je nešto što je naravno potpuno neprihvatljivo i što bi se trebalo zaobići. U tom pogledu, vjerujem da današnji događaj, gdje takođe plešemo za mir, je prilično važan signal", izjavio je ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen.

Organizatori su poručili da je mostarski Ples prijateljstva održan na platou ispod Starog mosta, kao "simbola mira", koji bi trebao spajati "dvije obale grada Mostara".