Partizansko spomen-groblje u Mostaru ugrožena evropska baština

Ulaz u kompleks Partizanskog spomen-groblja u Mostaru. Taj spomenik je u više navrata bio meta napada, skrnavljenja i rušenja. Lokalne vlasti su 7. januara 2022. godine, nakon što je ulaz ponovo oštećen uvredljivim grafitima, naredile farbanje zida bijelom bojom.

Nepoznati počinioci su u više navrata Partizansko spomen-groblje u Mostaru oskrnavili grafitima sa uvredljivim porukama. Na jednom od zidova odmah na ulazu u kompleks groblja, još uvijek je vidljiv grafit.

Vlada entiteta Federacija BiH je krajem jula 2022. godine izdvojila oko 100 hiljada eura za sanaciju partizanskog spomen-groblja u Mostaru. Iz SABNOR-a BiH su za RSE kazali da je Partizansko spomen-groblje u Mostaru tri puta obnavljano, ali nakon toga je bilo meta napada.

Pasaž prema centralnom dijelu spomen-groblja zarastao je u korov.

Razbijene ploče sa imenima poginulih partizana i pripadnika antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Nepoznati počinioci su polovinom juna prošle godine porazbijali oko 700 spomen-ploča, kazali su za RSE iz SABNOR-a BiH.

Predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić, izjavio je za RSE da su prvi napadi na Partizansko spomen-groblje u Mostaru počeli u martu 1992. godine, te da tokom svih skrnavljenja nisu nađeni počinioci.

Pogled sa platoa Partizanskog spomen-groblja na Mostar. Riječ je o spomeniku koji zauzima cijeli brežuljak zapadno iznad Mostara.

Razbijene spomen-ploče na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru.

Ostaci razbijenih spomen-ploča na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru.