Mostarske lutke na pozorišnom i teatarskom koncu

Iz predstave Kresivo, Pozorišta lutaka Mostar

Dva mostarska lutkarska pozorišta obilježavaju 65 godina rada, jedno je na istočnoj, a drugo na zapadnoj obali Neretve, jedno se zove pozorište, a drugo kazalište. Kažu, ne žele politiziranje umjetnosti, a opet se sve svodi na političko pitanje.

Program obilježavanja 65 godina rada Lutkarskog kazališta Mostar, koje se nalazi u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, započinje izložbom i promocijom monografije pod nazivom 'Šareni lutkarski vremeplov'.

Upitana kako komentira činjenicu da i Pozorište lutaka Mostar takođe organizira niz sadržaja povodom 65 godina rada, prvakinja Lutkarskog kazališta Mostar Jadranka Popović Miljko, koja je u toj kući, kako kaže, od 1986. godine, na pres konferenciji je kazala:

"Što se mene osobno tiče, prekrasno je, pa u gradu imamo takve dvije institucije. Negdje se mi smatramo baštinicima, negdje kolege, na kraju krajeva, to je još najmanje važno. Ne želimo da se politizira ova umjetnost i ovo što radimo."

Sa konferencije za novinare Lutkarskog kazališta Mostar

Direktor Pozorišta lutaka Mostar Edin Kmetaš kaže da će obilježavanje godišnjice rada početi u srijedu, na dan igranja prve premijere prije 65 godina, a među ostalim, takođe organiziraju izložbu iz arhiva Pozorišta lutaka. Kmetaš o dvostrukoj godišnjici kaže da su to političke stvari, te da je Lutkarsko kazalište nastalo nakon rata, a osnovali su ga četiri glumca koji su u ratnom periodu prešli iz Pozorišta lutaka.

"Mi ne ulazimo u te rasprave, iako smo pravni nasljednici, znači - djelujemo na istoj lokaciji kao i prije 65 godina, imamo svu arhivsku građu, kao dokaz tome, i ne vidim nekog razloga da se pravdamo. Svako priča svoju priču, a istina je jedna, može biti ne samo jedna", navodi Kmetaš.

Politolog Husein Oručević podsjeća da je Pozorište lutaka institucija koja je osamdesetih godina prošlog stoljeća pravila vrlo značajne lutkarske predstave i za odrasle, nakon čega se, kako kaže, lutkarstvo u Mostaru zaustavilo na onom namijenjenom samo djeci. Drugi problem je čisto politički, demografski i intelektualni, kaže Oručević:

"Radi se o tome da mi nismo tako bogata zemlja niti tako bogat grad da bismo imali dvije institucije. Stoga mislim da je jedno takvo pozorište, koje bi ujedinilo svoje resurse, u svakom slučaju, i glumačkom i umjetničkom i svim onim scenografijama, ali i budžetom, gradskim, bilo bi pravo pravcato pozorište, ma gdje ono htjelo da bude smješteno u Mostaru", ocjenjuje Oručević.

U Mostaru postoji još niz, takoreći, duplih institucija, poput Sveučilišta i Univerziteta, ili Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta.