Mostu na Žepi prijeti uništenje

Vaš browser nepodržava HTML5

Most o kojem je pisao i Ivo Andrić danas jedva odolijeva vremenu i zbog teških oštećenja mogao bi se i srušiti. (TV Liberty, Alen Bajramović, oktobar 2010.)

(Prilog iz RSE magazina TV Liberty, oktobar 2010.)

Alen Bajramović

Mostu na rijeci Žepi prijeti potpuno uništenje, a stanovnici ovog povratničkog mjesta upućuju možda i posljednji apel da se ovaj bosanskohercegovački nacionalni spomenik pokuša spasiti.

Dio luka koji most povezuje sa desnom obalom napukao je prije nekoliko godina, a pukotina se vremenom širi, tako da stanovnici koji pokušavaju spasiti jedan od simbola Žepe gube i posljednju nadu.

„Svake godine sve više i više to puca, ali najvjerovatnije zbog mrazeva, zime, čim proljeće dođe ono je odmah veća pukotina. To bi trebalo što hitnije sanirati, jer možda će u proljeće ovaj most da padne, pa ćemo onda vidjeti šta će biti. Onda je bruka i sramota čitave ove države“, kaže predsjednik Mjesne zajednice Žepa Mustafa Omanović.

Odnos prema mostu i obližnjoj Ferhat pašinoj kuli, kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepa Edin Šljivar, oslikava i odnos prema cijeloj Žepi:

„Odnos države prema mostu na rijeci Žepi je zapravo slika odnosa države prema povratnicima.“

U nedostatku preciznih podataka o graditelju i vremenu izgradnje, u narodu su sačuvane legende da je kameni most preko plahovite rijeke zadužbina vezira Jusufa, porijeklom iz ovih krajeva. Uz informacije iz pripovijetke Ive Andrića, Šaban Kulovac, autor dvije knjige posvećene Žepi i vrijedni arhivar zapisa o mjestu u kojem je rođen, sjeća se i 1966. godine kada je most sa svoje izvorne premješten na sadašnju lokaciju zbog izgradnje HE Bajina Bašta.

Tada je država brinula o svojim spomenicima, kaže Kulovac:

„Kad ga je ljudska ruka uspjela napraviti tako, i most i kulu, da danas, u ovo vrijeme kada postoji ovolika tehnika, ne može da se popravi, to ne mogu da shvatim.“

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2005. godine most na rijeci Žepi proglasila je nacionalnim spomenikom. Dvije godine kasnije na listu nacionalnih spomenika uvrštena je i Redžep pašina kula, koja je danas također u fazi rušenja. Na osnovu ovih odluka obaveza osiguranja sredstava za zaštitu i konzervaciju spomenika prenesena je na Vladu RS.

Tek ove godine Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa iz Banje Luke obezbijedio je skromnih 50.000 KM za njegovu rekonstrukciju. S obzirom da još nije urađen ni projekat, te da svemu treba prethoditi tenderska procedura, sudbina mosta na Žepi ovisi o vremenu i kvalitetu posljednjeg kamena u njegovom luku.