Most prema Krimu poprima oblik

Ljudi ruskog grada Tamana gledaju na gradilište. Oko 5.000 radnika uključeno je u projekat koji je počeo u maju 2015.

Arkady Rotenberg (lijevo) posjećuje gradilište. Ovaj 65-godišnji građevinski magnat dobio je 2015. oavj multimilijardijski projekat. Rotenberg je još iz djetinjstva prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Stekao je veliko bogatstvo, najčešće kroz projekte izgradnje koje dodjeljuje vlada Rusije.

Fotografija načinjena 31. jula pokazuje da je nadsvođen prolaz uskoro spreman.

Lukovi dužine 227 metara su spremni i čekaju na postavljanje. Na lijevom luku bit će dvije željezničke pruge, a na drugom četiri trake za automobile.

Inženjer posmatra maketu projekta. Kada su lukovi dostavljeni na gradilište, Rusija je najavila da će Kerčki prolaz na 23 dana, od augusta do septembra, biti zatvoren za sve brodove. Ukrajina je navela da zatvaranje prolaza predstavlja "još jednan primjer ruskog kršenja međunarodnog prava".

Lukovi će biti visoko podognuti kako bi veći brodovi mogli proći. Kritičari projekta navode da će predviđenih 35 metara visine ispod mosta predstavljati uzak i opasan prostor pogotovo tokom olujnog vremena.

Ronioci su u maju, tokom pretraživanja morskog dna u potrazi za eksplozivima koji bi mogli predstavljati prijetnju ovom mostu, pronašli letjelicu iz Drugog svjetskog rata. I ranije je na tom mjestu bio most. Podignut je 1945. godine, ali je kasnije uništen u naletu velike sante leda.

Izložba o novom mostu u jednom trgovačkom centru u Moskvi. Ruska aneksija Krima izazvala je međunarodnu osudu, ali i partiotsko divljenje prema Vladimiru Putinu.

Graditi na Kerčkom prolazu izrazito je nezahvalno zbog podzemnih vulkana, seizmičkih aktivnosti i santi leda.

Pogled iz zraka.

Mladenci na vidikovcu sa kojeg se pruža pogled na most. Očekuje se da će biti u funkciji već od decembra 2018.