Vojnici NATO-a u paradi na Crvenom trgu

Vaš browser nepodržava HTML5

Trupe iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Poljske marširale su pored ruskih vojnika na moskovskom Crvenom trgu, po prvi put zajedno, kako bi obeležili kraj Drugog svetskog rata u Evropi

Vojnici četiri zemlje članice NATO-a u nedelju su prvi put učestvovali u paradi na Crvenom trgu u Moskvi, povodom proslave 65. godišnjice pobede nad fašizmom.

Francuski, američki, britanski i poljski vojnici marširali su na moskovskom Crvenom trgu ispred Kremlja, u okviru najveće parade koju je organizovala Rusija od raspada SSSR-a, uz pripadnike vojnih snaga bivših sovjetskih republika i više od 10.000 ruskih vojnika.

Ceremoniji na Crvenom trgu prisustvovalo je više od 20 stranih lidera.
Dmitrij Medvedev tokom govora na Crvenom trgu, 09. maj 2010.

U svom govoru na Crvenom trgu povodom Dana pobede, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da da se "ne sme dovoliti revizija rezultata tog rata i nove tragedije", kao i da je "mir i dalje krhak".

"Samo ujedinjeni možemo da se suprotstavimo današnjim pretnjama. Samo na principima dobrosusedskih odnosa, možemo da rešimo probleme globalne bezbednosti tako da principi pravde i dobrih dela pobede na celom svetu i da buduće generacije žive srećno i slobodno," kazao je tom prilikom Medvedev.

Rusija je, kako se navodi, potrošila na paradu oko 40 miliona dolara.