Mokre pijace - kolevka korona virusa

Kineski policajac reaguje kada shvati da fotohraf pokušava da uslika zatvorenu pijacu morskih plodova u Vuhanu, 30. marta. Primetite znak iznad ulaza u pijacu. 

Isti ulaz na pijacu 11. januara, pre nego što je znak prekriven.

Ogromna "mokra pijaca" u kineskoj privinciji Hubej zatvorena je nakon što je otkriveno da je najveći broj žrtava, kod kojih je dijagnostifikovana bolest COVID-19, posetio je ili radio na ovoj pijaci. 

"Mokre pijace", kao što je ova u pekingu, prodju sveže proizvode, kao što su riba, meso i povrće. Naziv su dobile po velikoj količini vode koja se koristi da bi se oprali štandovi na kraju svakog dana. Podovi su toliko mokri da prodavci moraju da nose gumene čizme. 

Najveći broj "mokrih pijaca" u Kini i čitavoj Aziji uglavnom prodaje povrće...

...i meso

Međutim, neke od "mokrih pijaca" bile su poznate po tome što su prodavale egzotične životinje, kao što su cibetke.

Izbijanje epidemije korona virusa, koji je poznat kao SARS, 2003. godine povezuje se sa zaraženim mesom slepog miša. SARS je ubio hiljade ljudi u nekoliko država. Kineske vlasti su na epidemiju odgovorile ubijanjem oko deset hiljada slepih miševa. 

Čovek u Nanjingu spava na kavezima sa kokoškama, pored kog se nalaze zavezane patke. Najveći broj novih infekcija dolazi od životinja. Pijace, gde su neke od ovih životinja prodavane, smatraju se izvorištem nekoliko virusnih infekcija.  

Čovek peče kokoške i pse, dok guske iz kaveza posmatraju. Na fotografiji je prikazana pijaca u kineskoj oblasti Junan. Virusi mogu biit preneti sa životinja na ljude kroz životinjski izdah, konzumiranje zaražene hrane ili razmenu telesnih tečnosti, kao što se može dogoditi ako mesar ima ranu na ruci. 

Mrtav krokodil na "mokroj pijaci" u Guanđoku u Kini. Ovakve životinje se retko mogu videti na kineskim pijacama. Prema listi cena, koju je objavio Gardijan, nekoliko egzotičnih životinjskih vrsta, kao što su "delikatesi od slepih miševa, lisice, krokodila, velikog salamandera, zmija ili divokoza" bili su prodavani na, sada već čuvenoj, pijaci u Vuhanu.