Modul memorije uz Dan oslobođenja Sarajeva

Sarajevo, foto iz arhive

Šesti april, Dan oslobođenja Sarajeva, ove godine biće obilježen i posjetom velikog broja ratnih reportera koji su u izvještavali iz Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. godine.

Između ostalih, očekuje se dolazak velikih novinarskih imena kao što su Ron Haviv, Gary Knight, Ed Vulliamy, Santiago Lyon ili Christiane Amanpour. Oni će učestvovati na panel diskusiji «Mediji u ratu i miru», što je zapravo centralna manifestacija povodom obilježavanja dvadesete godišnjice početka opsade Sarajeva.

Glavna konferencija biće organizovana od strane projekta Modul Memorije koji zadnjih 15 godina radi na očuvanju uspomene na minula dešavanja. Inače, radi se o kulturološkom projektu u okviru internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Modul memorije započeo je još 1996. godine kao pokušaj odgovara na neka bolna pitanja bosanskohercegovačke bliske prošlosti, pitanja tipa: kako je moguć genocid usred Evrope, razaranje gradova, kulturne i religijske baštine, kako je moguć ubrzani tehnološki razvoj i njegova istovremana destrukcija, kako se braniti od te destrukcije i kakav je efekt svega toga na umjetnost.

Cilj programa iznjedrenih u okviru MESS-a bilo je i ostalo čuvanje sjećanja na tragičnu prošlost, ali istovremeno prepoznavanje vrijednosti koje je taj tragični period proizveo u jednoj specifičnoj sintezi etičkog i estetskog.

Upravo je teatarski festival u toku opsade Sarajeva pozivao na ove vrijednosti kreirajući duhovni, kao svojevrsni pokret otpora u opkoljenom gradu.

Sjećanje na mališane

Šesnaesti po redu Modul Memorije će i ovoga puta publici predstaviti brojne izložbe, pozorišne predstave i filmove.

U okviru projekta, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i glumica Amra Tanović -Branković pripremaju izložbu predmeta djece poginule tokom opsade.

Amra Tanović - Branković tim povodom je rekla kako je “želja organizatora da kroz različite predmete (crteže, dnevnike, odjeću, igračke) održe sjećanje na nastradale mališane, te odaju počast ovim nedužnim žrtvama agresije na Sarajevo i BiH".

"Pozivam sve roditelje koji i na ovaj način žele oživjeti i od zaborava sačuvati uspomenu na svoje mališane da nam njihove predmete dostave u prostorije Udruženja”, kazala je.

U okviru ovogodišnjeg programa biće otvorena i reprezentativna izložba “Budi realan, traži nemoguće”, koja je nadavna održana u austrijskom Gracu.

U okviru ove postavke zajednički nastupaju bosanskohercegovački i austrijski umjetnici: Šejla Kamerić, Nebojša Šerić Shoba, Edo Numankadić, Jusuf Hadzifejzović, Damir Nikšić, Michael Blum, Damir Šagolj, Adla Isanović, Kurto i Plast, Amir Idrizović, Adela Jušić i Lana Čmajčanin, Andreas Heller, Helmut Kaplan, Richard Krische, Mirko Marić, Eva Helena Stern, Edd Stroll, Marcus Wilfing i ILA.

Kustosice izložbe su Lejla Hodžić, Karin Lerneis, Eva Meran i Margharete Makoves. Izložba će u Sarajevu biti organizirana u različitim gradskim prostorima, a trajaće od 27. aprila do 9. maja 2012. godine.