Ljajić: snimci stari i već predati Hagu

Arhivski snimak: Ratko Mladić

Svi snimci haškog optuženika Ratka Mladića, koje je objavila bosanska Federalna televizija, stariji su od osam godina i deo su zaplenjene arhive koju je Srbija predala Haškom tribunalu, izjavio je u Beogradu Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. Iako Savet do sada nikada nije reagovao na izveštavanje medija, Ljajić je zbog ovog slučaja sazvao konferenciju za novinare u Beogradu na kojoj je detaljno objasnio sve pojedinosti.
Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da je u potrazi za Ratkom Mladićem 4. decembra 2008, u pretresu kuće tog haškog optuženika u Beogradu, zaplenjeno 215 video zapisa iz njegove privatne kolekcije, i da je kompletan materijal haškom Tužilaštvu predat 27. marta 2009. Neki od tih snimaka objavljeni su na bosanskoj Federalnoj televiziji, ali je sigurno da u medije nisu dospeli iz Srbije, dok u ovom trenutku ne znamo da li su potekli iz Tužilaštva u Hagu, rekao je Ljajić:

Nijedan snimak koji je objavljen nije mlađi od osam godina – nijedan. Prema tome, ovde je jasno da niti smo šta hteli da sakrijemo niti imamo razloga za to.
"Nijedan snimak koji je objavljen nije mlađi od osam godina – nijedan. Prema tome, ovde je jasno da niti smo šta hteli da sakrijemo niti imamo razloga za to. Što se tiča snimka Ratka Mladića iz vojnih objekata, nismo ustanovili tačan datum, ali ću vam reći da je Mladić poslednji put boravio u jednom vojnom objektu 1. juna 2002. godine, i radi se o vojnom objektu Krčmari, kod Valjeva. Ko god nam da bilo koji podatak da se Mladić, posle tog datuma, krio u nekom od vojnih objekata, dobiće novčanu nagradu."


Ljajić je rekao da će u razgovorima sa predstavnicima Tribunala insistirati da se proveri kako su snimci, koji je trebalo da se koriste na suđenjima, dospeli u medije, i požalio se na činjenicu da se u javnosti često pojavljuju podaci dostavljeni haškom Tužilaštvu. Pogotovu što, kako kaže Ljajić, objavljivanje tih materijala ozbiljno ugrožava potragu za preostalim optuženicima. Po mišljenju Rasima Ljajića, publikovanje Mladićevih snimaka nije se dogodilo tek tako, već se čini da, nakon pozitivnih ocena haškog tužioca Serža Bramerca i Sjedinjenih Američkih Država, time neko želi da dezavuiše i minimizira saradnju Srbije sa Hagom. Kako je rekao, ni momenat nije slučajan, jer se sve događa u trenutku kada Holandija odlučuje o liberalizaciji viznog režima za Srbiju:
Ljajić je rekao da će u razgovorima sa predstavnicima Tribunala insistirati da se proveri kako su snimci, koji je trebalo da se koriste na suđenjima, dospeli u medije, i požalio se na činjenicu da se u javnosti često pojavljuju podaci dostavljeni haškom Tužilaštvu.

"Ja se plašim, naprosto, da upravo namera objavljivanja ovih snimaka jeste da se spreči i pozitivan stav Holadije i da se mi ponovo bavimo objašnjavanjem da li postoji spremnost u Srbiji da locira i izruči preostala dva haška optuženika, da se ponovo dovedemo na optuženičku klupu, da se branimo. Nekima u međunarodnoj zajednici je očito stalo da se Srbija večito bavi Ratkom Mladićem. I da bi neko imao način da dalje vrši pritisak na Srbiju."


"Snimci primer da je Mladić već dugo u Srbiji"

Kako je Ratko Mladić i dalje van domašaja pravde, i dalje je nepoznanica da li se krije u Srbiji. Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, izjavila je da veruje da ga najverovatnije čuvaju dobro naoružani ljudi koji su mu ostali odani još od rata u Bosni, i da srpska vlast procenjuje rizik njegovog hapšenja. Advokat Fonda Dragoljub Todorović, izjavio je za naš radio da snimci Mladića dokazuju da su ga određeni krugovi u Srbiji dugo štitili, i da veruje da je on i dalje tu:

"Ti snimci su najdrastičniji primer da je Mladić već dugo u Srbiji, ali to nisu jedini dokazi. I od ranije imamo izjavu predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim Tribunalom, da se on do određenog vremena, do određenih godina nalazio u Srbiji. Imamo sad najnoviju izjavu Bramerca, gde on kaže da je Mladić u domenu srpske vlasti. Sve to govori da je on koristio objekte Vojske Jugoslavije, da se u njima krio."
Iz snimka sa Ratkom Mladićem

Srpski zvaničnici ponovili su da je jasno da je Ratko Mladić bio zaštićen za vreme Slobodana Miloševića, ali da to u ovom trenutku nije slučaj, i da se intenzivno radi na njegovom hapšenju. Među objavljenim video zapisima posebno je bilo interesantno nekoliko snimaka, pogotovu jedan iz zimskog perioda za koji se pretpostavljalo da je zabeležen nedavno. Rasim Ljajić:

"Snimak gde se kaže da Mladić u društvu supruge i ćerke šeta po snegu, navodno je sačinjen 2008. godine, kako se sinoć čulo. Čuli ste sad podatak da je sahrana Mladićeve ćerke bila 25. marta 1994. godine."


Beograđani za naš program kažu da pomno prate sva dešavanja vezana za Haški tribunal, i da su sa zanimanjem ispratili i snimke iz arhive Ratka Mladića, koje je javnost prvi put mogla da vidi:

"Glupost! Šta sad? Šta više da se slika? Ovo su sad objavili da mi ipak ne bi dobili te vize. Za tu vizu je borba neviđena. Ako se Mladić ne krije negde preko – ovde sigurno nije."
"Mislim da on možda nije živ. Jer on je takav čovek da se nikada ne bi predao. Ako bi došlo do toga, završio bi sam sa sobom."
"Ja se nadam da će i Mladić biti uhapšen, ali i da će svi drugi biti uhapšeni."
"Pa svi znamo da se krije, a gde, šta ja znam."
"Ne verujem da je on od 2002. uopšte u Srbiji."
"Ja bih volela da se on krije kod mene. Ja bih ga sakrila."
"Ja bih ga prijavila, ne bih ga krila zato što cela nacija trpi zbog jednog čoveka."

* * * * *
Pogledajte neke od snimaka sa Ratkom Mladićem koje je objavila FTV.