Ruševina na zapadu BiH oslikana porukama mira i ljubavi

Jedna od iscrtanih poruka u devastiranom objektu u kojem privremeno borave migranti na "Balkanskoj ruti". Velika Kladuša, 16. septembar 2022.

Nekoliko kilometara od Velike Kladuše, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH) nalazi se porušeni objekat u kome boravi nekoliko migranata. Objekat je blizu granice sa Hrvatskom, u koju migranti pokušavaju da uđu kako bi dalje nastavili prema zemljama Zapadne Evrope.

Sa migrantima su prije nekoliko dana boravili njemački umjetnici.

Sprejevima su na zidovima oslikali misli i ideje migranata koji se tu nalaze. Nakon tri dana boravka sa njima, na zidovima napuštene zgrade su ostala imena njima dragih osoba i njihove želje.

Mehbub, migrant iz Pakistana smješten u napuštenom objektu kod Velike Kladuše, 16. septembar 2022.

Mehbub iz Pakistana u BiH boravi već dva mjeseca. Za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako ne želi biti u migrantskom cetru "Lipa", nedaleko od Bihaća, jer mu je cilj što prije doći do neke od zemalja Evropske unije(EU). Tokom proteklih 60 dana granicu sa Hrvatskom je pokušao preći šest puta.

Na fotografiji Mehbub gleda u mural, čiji je on idejni tvorac. Na muralu je natpis "Game" kako migranti zovu pokušaje da pređu granicu ka EU.

Na jednom od oslikanih murala je i ime jednog od migranata. Pored murala je i velika količina smeća.

Paul, migrant iz Burundija: "Želim da pređem granicu da bi mojoj porodici bilo bolje".

U napuštenom objektu RSE je zatekla osam migranata. Među njima je i Paul iz Burundija. Kaže kako je teško živjeti na takvom mjestu, ali da je zahvalan njemačkim umjetnicima koji su se potrudili da prenesu njihove misli, želje i strahove.

"Ovdje ima mnogo ljudi iz raznih zemalja, a mnogi su i prolazili ovuda", kaže Paul za RSE.

Kroz napušteni objekat je, prema podacima nevladine organizacije "Most za bolje sutra", koja pomaže migrantima, u protekle tri godine prošlo nekoliko hiljada migranata.

Umjetnici su na muralima zapisali o čemu su migranti razmišljali tokom izbjegličkog puta.

Među njima je i poruka "Nada za bolji život".

Jedna od poruka je i ona u kojoj je napisano "Ljubav za sve", ispod koje su se potpisali migranti koji tu borave.

Objekat je bez prozora, a pored njega su vidjivi ostaci smeća. Migranti kažu da ponekad u objekat dođe i neki pas lutalica.

Prilaz napuštenoj zgradi je otežan u nastojanju da migranti budu smješteni u migrantski centar Lipa kod Bihaća, no migranti i dalje dolaze tu. Velika Kladuša, 16. september, 2022.

Migranti su u BiH počeli pristizati početkom 2019. godine. Najveći broj ih boravi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi i Velika Kladuša.

Mnogi od njih godinama pokušavaju preći granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Na tom putu, zaustavlja ih hrvatska policija i ponovo vraća u BiH.

Na jednom od murala je i poruka da ne vole policiju.

Njemački umjetnici su u Veliku Kladušu došli uz pomoć nevladine organizacije "No Name Kitchen". Željeli su da ostanu anonimni.

Barbara Bekares, glasnogovornica humanitarne organizacije "No Name Kitchen" (Bezimena kuhinja) za RSE kaže da su umjetnici željeli da oslikavanjem murala daju podršku migrantima.

"To su tužna, mračna mjesta i onda su naše kolege to odlučile malo uljepšati", navodi Bekares.

Oni koji prođu, ostave svoj potpis da se zna kuda su prošli. Napuštena zgrada Agrokomerca, Velika Kladuša, 16. septembar 2022. godine

U sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, prema podacima policije Unsko-sanskog kantona iz augusta ove godine, boravi oko 800 migranata. Od toga broja, 380 njih je van migrantskih centara u ovom kantonu, "Lipa" i "Borići".

U Bosni i Hercegovini trenutno se nalazi oko 2000 migranata, prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH.

Najviše ih je iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana, Irana i Maroka.

Pročitajte i ovo: 'Najteže je kad nas napusti nada': Put djevojčice Nahid iz Afganistana do Europe