Michael Schumacher i dalje u kritičnom stanju

Michael Schumacher

Priredila: Ena Stevanović

Nekadašnji višestruki prvak Formule 1 Michael Schumacher se bori za život u bolnici u Francuskoj, nakon ozbiljne skijaške ozljede. Liječnici kažu da je još uvijek prerano govoriti o ishodu situacije.

„Možemo reći da je njegovo stanje opasno po život,“ rekao je na konferenciji za novinare glavni anesteziolog bolnice u istočnom francuskom gradu Grenobleu.

„Za sada još ne možemo govoriti o tome kakva je budućnost Michaela Schumachera,“ dodao je on.

Schumacher, sedmostruki svjetski prvak Formule 1 je u nedjelju primljen u bolnicu sa ozbiljnim ozljedama glave nakon što je, skijajući van piste u francuskom skijalištu Meriblel, pao i udario glavom u stijenu.

Iz skijališta kažu da je Schumacher skijao sa svojim četrnaestogodišnjim sinom Mikeom kada se dogodila nesreća. Njegov menadžer je rekao da je Schumacher nosio kacigu i da je bio pri svijesti kada su stigli spasioci, nakon čega je pao u komu.

„Gospodin Schumacher je stigao u bolnicu u Grenobleu u 12:40 po lokalnom vremenu, nakon skijaške nesreće koja se dogodila u Meribelu u kasnim jutarnjim satima,“ rekao je novinarima Jean-Marc Grenier, zvaničnik Univerzitetskog kliničkog centra u Grenobleu nekoliko sati nakon Schumacherovog smiještanja u bolnicu. „On je pretrpio teške traume lubanje i bio je u komi kada je stigao, što je zahtijevalo neurohirurgiju i još uvijek je u kritičnom stanju,“ dodao je on.

Neurohirurg Stephan Chabardes je rekao da je hitnim pregledom kod četrdesetčetverogodišnjeg Schumachera ustanovljeno unutrašnje krvarenje i ozljede koje uključuju kontuzije i lezije. Chabardes je dodao da je prvom operacijom obustavljeno unutrašnje krvarenje.

Liječnici su rekli da se Schumacher i dalje nalazi u komi i da, suprotno izvještavanju francuskog medija, tijekom noći nije provedena druga operacija te da u ovoj fazi ne planiraju nikakve dalje intervencije.

Schumacherova supruga Corina i njegovo dvoje djece su s njim u bolnici, skupa sa predsjednikom FIA-e Jeanom Todtom. Schumacherove kolege iz Formule 1 putem Twittera pružaju riječi podrške nekadašnjem prvaku i njegovoj obitelji.

Bivši vozač Formule 1 i Schumacherov timski kolega iz Benettona Martin Brundle je
na twitteru napisao: „Hajde Michael, pokaži nam jedan od onih tvojih trikova s kojima si
pobjeđivao. Ti to možeš!“

Brazilski vozač Felipe Massa je na instagramu postavio fotografiju sebe i Schumachera sa porukom na portugalskom: „Molim Boga da te zaštiti, brate!“

I bivši prvak Janson Button je napisao: „Moje misli su sa Michaelom Schumacherom u ovom teškom periodu. Michael više nego bilo ko drugi ima snage da se izvuče iz ovoga.“

Schumacher je 2009.godine pretrpio ozbiljne ozljede vrata i kralježnice u motociklističkoj nesreći u Španjolskoj.

Ovaj višestruki prvak u Formuli 1, koji će 3.januara napuniti 45 godina, se već 2006. godine povukao iz Formule 1, da bi se 2010.godine vratio i tri godine vozio za Mercedes.

On je osvojio dva svjetska naslova sa Benettonom i to 1994. i 1995.godine, da bi se 1996.prebacio u tim Ferrarija s kojim je osvojio pet naslova zaredom.

Schumacher se po drugi put povukao iz sporta 2012.godine kao najuspješniji vozač Formule 1 ikad sa ukupno 91 pobjedom.