Holandske sudije pregledaju ostatke aviona MH17 pred suđenje

Advokati pregledavaju rekonstruiranu olupinu leta MH17 Malaysia Airlinesa u zrakoplovnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji 26. maja. 

Sudije će nadzirati suđenje ruskim državljanima Olegu Pulatovu, Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom kao i ukrajinskom državljaninu Leonidu Haračenku. Njima se sudi u odsustvu za 298 tačaka optužnice za ubistvo. Samo je Pulatov angažovao odbrambeni tim. Holandska vlasa je saopštila kako su avion oborili separatisti koji su koristili raketni bacač Buk, ruske proizvodnje. Rusija poriče umiješanost u incident. 


 

Predsjedavajući sudija Hendrik Steenhuis (na slici) rekao je novinarima tokom inspekcije kako shvataju da će posjeta rekonstruisanom avionu, u sklopu zvaničnog krivičnog procesa, biti veoma emocionalno opterećujuća za porodice žrtava. 

Inspekcija olupina aviona prenošena je uživo za porodice žrtava. 

Pogled na uništeni avion sa prednje strane.

Unutrašnjost pilotske kabine a na fotografiji snimljenoj 2015. godine kada je rekonstruirani avion prvi put izložen.

Svi dijelovi olupina koji su korišteni za rekonstrukciju aviona prikupljeni su nakon intenzivne potrage unutar aktivne ratne zone u dijelu Ukrajine koji se nalazi pod nadzorom separatista koje podržava Rusija. 

Slika iz novembra 2014. prikazuje muškarca koji nosi komad aviona sa mjesta nesreće unutar ukrajinske teritorije. Holandski inspektori naručili od su vanredne službe separatističke grupe koja sebe naziva Narodnom republikom Donjecka da prikupe olupine nakon što su rekli da je područje preopasno za njihovo osoblje. 

Saslušanje u suđenju za ubistvo počelo je u martu 2020. godine ali je usporeno zbog proceduralnih pitanja. Tužioci bi trebali održati uvodna izlaganja 7. juna.