Državnici koji su odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici

  • RSE

Tokom genocida nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine, zarobljeni muškarci odvedeni su u okolinu Bratunca, Srebrenice i Zvornika i na više lokacija pogubljeni. Prema zvaničnim podacima sredinom jula te godine, ubijeno je 8.372 Bošnjaka. Do sada je identificirano i u Memorijalni centar Potočari sahranjeno 6.644 žrtava genocida.

Bill Clinton posjetio je Srebrenicu 20. septembra 2003. godine i otvorio Memorijalni centar kada je i klanjana treća kolektivna dženaza u Potočarima. Oko 1.000 žrtava genocida je taj dan bilo ukopano. Tada je Clinton bio bivši američki predsjednik, budući da je dužnost predsjednika obnašao od 1993. do 2001. godine.

Ban Ki-Moon, kao generalni sekretar UN-a, posjetio je Memorijalni centar 26. jula 2012. gdje se poklonio žrtvama genocida. Bio je to njegov zadnji dan turneje na Zapadnom Balkanu koja je trajala od 20. do 26. jula 2012. godine.

Serge Brammertz, glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove, posjetio je Potočare 11. jula 2020. godine kada je prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice genocida. Boravio je u Potočarima i 11. jula 2015. godine na obilježavanju 20. godišnjice genocida.

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, posjetila Potočare 11. marta 2015. godine. Te godine boravila je i 11. jula na obilježavanju 20. godišnjice genocida, također je sudjelovala i u Maršu mira Nezuk - Potočari. Na komemoraciji žrtvama genocida sudjelovala 11. jula 2018.

Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu, boravila je u Srebrenici 11. jula 2015. godine na obilježavanju 20. godišnjice genocida. Bila je i učesnica Marša mira od Nezuka do Memorijalnog centra.

Zoran Milanović, kao premijer Republike Hrvatske, posjetio je Srebrenicu 11. jula 2012. godine na obilježavanju 17. godišnjice genocida.

Boris Tadić, predsjednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsjednik Srbije, boravio u Srebrenici 11. jula 2015. godine na obilježavanju 20. godišnjice od genocida.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan boravio je u Srebrenici 11. jula 2015. godine na obilježavanju 20. godišnjice od genocida.

Prilikom održavanja donatorske investicijske konferencije za Srebrenicu 2015. godine, Milorad Dodik, kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), Željka Cvijanović, premijerka RS-a i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici, 16. april.

Aleksandar Vučić, kao premijer Republike Srbije, boravio je u Srebrenici 11. jula 2015. godine. Te godine se dogodio i incident na kojem je Vučić napadnut. Nekoliko mjeseci poslije, našao se na istom mjestu i odao poštu žrtvama genocida.

Američka glumica i humanitarka Angelina Jolie posjetila je Srebrenicu 28. marta 2014. godine.

Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, tokom mandata nekoliko puta je posjetio Srebrenicu.

Članice svih udruženja žena iz Srebrenice jednoglasno su donijele odluku da se 2006. godine nagrade za doprinos u borbi protiv genocida "Srebrenica 95" i "Potočarska povelja" dodijele Tilmanu Cilhu (Tilman Zulch). On je osnivač i doživotni počasni predsjednik Društva za ugrožene narode – International.

Prilikom obilježavanja desete godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, u Potočarima bivšem specijalnom izvještaču UN-a za ljudska prava Tadeušu Mazovjeckom dodijeljena je nagrada „Srebrenica 1995.".Mazovjecki je, nakon što je saznao o razmjerama zločina nad srebreničkim Bošnjacima 1995. godine, podnio ostavku na tu funkciju.

Valantin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, često je posjećivao Memorijalni centar Potočari i najviše vremena provodio u razgovoru sa majkama Srebrenice.

Udruženje "Žene u crnom" iz Beograda dolaze u Srebrenicu na obilježavanje svake godišnjice genocida.

Oratorij "Srebrenički inferno" izveden je nekoliko puta u Memorijalnom centru.