Mediji o terorizmu: Dobro odmjeriti svaku informaciju i ne širiti strah

Kamere, ilustrativna fotografija

Serije tekstova i informacija u pojedinim crnogorskim medijima o prijetnjama od terorističkih napada, procjenama da li je Crna Gora potencijalna meta, o borcima iz Crne Gore koji odlaze na ratišta gdje se bore u redovima militantnih organizacija kao što je Islamska država, čini se da polako prelaze granicu onoga što i jeste misija i obaveza medija - da izvještavaju i informišu javnost.

Naime, pitanje je da li se na taj način mediji nesvjesno poklapaju sa glavnom namjerom terorista da šire strah i uznemirenost među građanima ili se na toj priči o terorizmu moguće namjerno insistira u okviru anti NATO kampanje u Crnoj Gori?

Danima se na naslovnicama domaće štampe nadugačko i naširoko piše o tome koliko su realni teroristički napadi na zemlje regiona od kojih ne bi bila pošteđena ni Crna Gora, o crnogorskim državljanima koji se bore na strani ekstremista, o njihovim porodicama, vezama i načinima kako su stigli do Sirije i Iraka.

Često se objavljuju i spektakularni naslovi kao i krajnje bizarni detalji uz prijeteće poruke poput one koju je sugrađanima i pojedinim političarima u Crnoj Gori sa svog Fejsbuk profila uputio Baranin Damir Slaković koji je kako su objavili mediji nedavno poginuo boreći se na strani Islamske države.

Stalnim ponavljanjem pretpostavki i predviđanja o mogućim terorističkim udarima mediji "besplatno" promovišu terorizam, ocijenio je rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori imam Enis Burdžović, navodeći da crnogorski muslimani odbijaju da budu instrument zastrašivanja i da to smatraju uvredom.

"Terorizam se provodi da bi proizveo strah, a strah se koristi kao instrument prisile u ostvarenju ciljeva onog koji provodi teror", upozorio je imam Burdžović.

Kako onda postaviti granicu i mjeru između izvještavanja u javnom interesu i rizika da mediji postanu propagandno sredstvo za širenje straha i panike?

Novinarka Aida Skorupan godinama prati djelovanje vehabističkog pokreta na sjeveru Crne Gore. Za RSE kaže da je kada je riječ o izvještavanju o terorizmu na medijima velika odgovornost.

Detalj sa videa militanata Islamske države, 2014.

"Obaveza medija je da izvještavaju o svim vidovima terorističkog djelovanja ali u tome moramo biti jako oprezni kako se to izvještavanje ne bi pretvorilo u svoju interesnu suprotnost. Uloga medija je velika ali i jako opasna u smislu kako se doziraju i akcentuju neke informacije zbog čega terorizmu umiju da daju i kontraproduktivnu reklamu", upozorava Skorupan.

U izvještavanju domaćih medija o terorizmu prisutna je opšta neodmjerenost i senzacionalizam, ističe Suljo Mustafić, nekadašnji novinar a sada poslanik Bošnjačke stranke.

"Mislim da bi tu trebalo da reaguje i neko samoregulatorno tijelo ili udruženja novinara, jer se na ovakav način ne doprinosi rasvetljavanju ovih tema na jedan profesionalan način već se dešava jedna suprotna pojava. Tu pojavu, možda, neko i želi a ona je islamofobija. Dakle, vidite na svim portalim, naročito u komentarima jednu narastajuću mržnju", navodi Mustafić.

Neprofesionalno izvještavanja i izdvajanje informacija iz konteksta pogoduje stvaranju animoziteta prema Bošnjacima u Crnoj Gori, kaže Mirsad Kurgaš iz NVO 19 iz Bara koji poziva Islamsku zajednicu da reaguje i češće istupa u javnost sa informacijama koje bi pomogle da se neke stvari pojasne i predstave na pravi način.

Religije svijeta, ilustrativna fotografija

"Stvara se jednostavno jedna atmosfera linča, anatemizira se jedan kompletan narod i jedna religija. Postoji jedno pravilo koje glasi da more informacija je ravno dezinfomraciji. Treba sve te informacije razlučiti i odvojiti ono što je zaista ispravno od onoga što nije u redu. Tu je Islamska zajednica pozvana da istupi jer ona u tome mora da ima glavnu ulogu", kaže Kurgaš.

No, priča o tome kako izvještavaju pojedini crnogorski mediji o terorizmu nije jednosmjerna ulica.

Naime, tu dolazimo do jednog specifikuma kada je Crna Gora u pitanju.

Pojedini mediji insistiraju na priči o terorizmu baš u samoj završnici priče o članstvu Crne Gore u NATO za šta bi trebalo da dobije poziv krajem godine.

Njihova osnovna teza je da će Crna Gora ako ostane van okvira NATO biti pošteđena a da će ako postane dio Alijanse postati meta terorista.

"Crna Gora kao što je i sada, u ovom momentu izložena određenim rizicima od terorističkih napada ona će isto tako biti i kasnije, u narednom periodu izložena jer niti jedna država na svijetu nije imuna od tih stvari i ne može biti u potpunosti bezbjedna. NATO će nama u tom smislu samo dodatno garantovati veću razmjenu obavještajnih podataka na mnogo većem nivou i obimu nego do sada i u tom smislu je u najboljem interesu Crne Gore da postane što prije članica Alijanse, upravo da bi se zaštitila na najbolji mogući način od terorističkih napada", zaključuje Savo Kentera iz Atlantskog saveza Crne Gore.