McAllister spreman da pomogne stranačkom dijalogu u Srbiji

David McAllister, šef odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta

Šef spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP), David McAllister (Dejvid Mekalister) potvrdio je spremnost ove institucije da pomogne međustranačkom dijalogu s Narodnom skupštinom Srbije.

Mcallister je obavio telefonski razgovor s predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, u kojem je, kako se navodi, podržao međustranački dijalog.

“Čvrsto verujem da nakon izbora u junu 2020. godine, Narodna skupština i njen predsednik igraju centralnu ulogu u stvaranju prostora za dijalog i izgradnju konsenzusa o ključnim pitanjima među političkim strankama.

Pročitajte i ovo: Predsednik Skupštine Srbije: Nastavak međustranačkog dijaloga u martu

Poverenje u institucije i obezbeđivanje jednakih uslova u toku do sledećih nacionalnih izbora presudni su za budućnost pluralističke parlamentarne demokratije u Srbiji i evropski poziv zemlje”, naglasio je McAllister u izdatom saopštenju.

U ovom dokumentu se potvrđuje da će parlamentarni tim za facilitaciju međustranačkog dijaloga predvoditi stalni izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik i predsedavajuća delegacije za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, koja je prošle nedelje navela da su srpske vlasti zatražile njeno izuzeće iz ovog procesa.

Pročitajte i ovo: Šta je 'greh' evroparlamentarke Tanje Fajon u Srbiji?

David McAllister je poručio da ključni akteri Srbije trebali bi koristiti međustranački dijalog kao “konstruktivnu platformu za izgradnju konsenzusa o nerešenim pitanjima” vezanim za izborni proces u skladu sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija.

“Interes građana i izgledi za demokratiju Srbije moraju da imaju prednost nad partijskom političkom borbom. Međupartijski dijalog je u najboljem interesu Srbije, posebno zbog svoje direktne veze sa sveobuhvatnim procesom članstva u EU “, poručio je predsedavajući spoljnopolitčkog odbora EP, David McAllister.

Inače, proces Međustranačkog dijaloga je počeo 2019 godine. Pre parlamentarnih izbora, održanih u junu 2020 god, mesecima je vođen dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje zvaničnika Evropskog parlamenta.

Međutim, i posle ovog dijaloga jedan deo opozicije nije učestvovao na izborima smatrajući da nema uslova za slobodne i poštene izbore.