Matanić za film „Zvizdan“ nagrađen u Cannesu

Dalibor Matanić

Hrvatski dugometražni igrani film "Zvizdan", autora Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić, osvojio je nagradu žirija u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" („Un Certain Regard“) 68. Filmskog festivala u Cannesu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Selekcija „Un Certain Regard“ jedan je od dva dijela službenog natjecateljskog programa festivala u Cannesu, usmjerena otkrivanju novih redateljskih poetika i estetika, navodi se u priopćenju HAVC-a.

U intervjuu za RSE pred odlazak u Cannes, Matanić je o filmu kazao: „To je moj autorski stav prema svijetu, to je moje promišljanje ovih naših života, a uvijek kažem da su naši životi prekratki da bi ljudi mrzili. Puno je lakše i jednostavnije mrziti nego voljeti, to je sigurno kod nas. Ja mislim da je naš film nježan, ljubavni je, ima jednu jako suptilnu notu".

Scena iz filma "Zvizdan"

Nagrada u ovom programu najveće je dosadašnje priznanje autoru Daliboru Mataniću i Ankici Jurić Tilić, producentici niza njegovih filmova. Ujedno, ova nagrada potvrda je međunarodnog prodora hrvatskog filma kojem svjedočimo u novije vrijeme, ističe HAVC .

Žirijem programa ove godine predsjedala je glumica i redateljica Isabella Rossellini zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Matanićev "Zvizdan" je u ovaj program odabran u konkurenciji od više od 1.400 filmova iz cijeloga svijeta.

Kako se navodi u sinopsisu, ‘Zvizdan’ je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Glazbu su skladala braća Alen i Nenad Sinkauz, direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Dalibor Matanić dosad je snimio dugometražne filmove 'Blagajnica hoće ići na more', 'Fine mrtve djevojke', '100 minuta slave', 'Volim te', 'Kino Lika', 'Majka asfalta', 'Ćaća' i 'Majstori' te nekoliko kratkih filmova.