Mariupolj, slike iz života okupiranog grada

Ovo je zgrada porodilišta u Mariupolju 9. marta 2022. nakon vazdušnog napada ruskih snaga koje su ga uništile do temelja, pri čemu je ubijeno najmanje četvoro ljudi.

U to vreme, Mariupolj je bio u potpunom okruženju i uskoro će postati mesto nekih od najtragičnijih prizora razaranja tokom invazije, jer su ruske snage zatvorile i na kraju zauzele taj ukrajinski grad na obali.

Ova fotografija izgorelih železničkih vagona na glavnoj plaži u Mariupolju i delimično zaleđenog Azovskog mora snimljena je 25. februara 2023.

Deca prolaze pored zgrada oštećenih gelerima u Mariupolju 25. februara 2023. Hiljade civila je ubijeno tokom ruske opsade. Rusija tvrdi da je ubijeno 3.000, dok iz Kijeva napominju da je poginulo više od 25.000 ljudi.

Bager ruši srušeni stambeni blok u Mariupolju 15. februara 2023. Ova fotografija i narednih šest slika koje je napravio fotograf Aleksandar Ermočenko snimljene su od početka do sredine februara 2023, ali ih je Rojters objavio 22. februara.

Grobari prevoze kovčege na groblje na periferiji Mariupolja.

Tela civila su navodno otkrivena u ruševinama zgrada dugo nakon što je ruska opsada završena. Mnogi civili sklonili su se od borbi u podrume stambenih blokova.

Ruinirano Donjecko akademsko regionalno dramsko pozorište, koje je bombardovano 16. marta 2022. godine. U njemu je navodno ubijeno više stotina civila koji su se sklonili od bombardovanja, a oko zgrade je bilo napisano velikim slovima "deca". Danas je ruinirana zgrada zaklonjena visokom ogradom ukrašenom slikama ruskih pisaca.
 

Pijaca u Mariupolju, 16. februar 2023.

Slova grada obojena u boje ruske zastave. Pre okupacije, slova su bila u bojama ukrajinske zastave, žuto- plava.

Nova zgrada ispred ratom razrušenog stambenog bloka.

Istraživački tim opozicionog političara Alekseja Navaljnog tvrdi da najviši ruski zvaničnici lično profitiraju od projekata rekonstrukcije koji su u toku u Mariupolju.
 

Radnici na gradilištu u Mariupolju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do 90 odsto gradskih stambenih zgrada je oštećeno ili uništeno tokom ruske opsade.

Kremlj je 6. marta 2023. objavio fotografije ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua kako navodno obilazi medicinski centar koji je izgradila ruska vojska u Mariupolju, pošto je ostatak grada uglavnom u ruševinama. Datum Šojguove posete nije preciziran.

Bilbord sa čečenskim vladarom Ramzanom Kadirovim (levo), ruskim predsednikom Vladimirom Putinom (u sredini) i Denisom Pušiljinom, administratorom delova Donjecke oblasti pod ruskom kontrolom, ispred spomenika u Mariupolju 16. februara 2023.

Izveštaj UN procenjuje da je oko 350.000 ljudi bilo prinuđeno da napusti grad od ukupno oko 450.000 stanovnika pre rata.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je, prema medijskim izveštajima, nedavno posetio Mariupolj, grad koji je i dalje u velikoj meri razoren godinu dana nakon što su ga okupirale ruske snage