Makedonija: Propao dogovor vlasti i opozicije

Sastanak političkih lidera, 7. februar 2011

Susret lidera makedonskih parlamentarnih partija je završen bez konkretnog rezultata. Opozicione partije su ocenile da vlasti nemaju sluha za debatu, dok je premijer rekao da su razgovarale dve grupe koje kao da žive u različitim vremenima.

Jedino je predsednik Makedonije Gjorge Ivanov, koji je sazvao ovaj sastanak, istakao da su razgovori bili konstruktivni.

Većina partija opozicije, koje su pre desetak dana napustile Sobranje, nastavljaju bojkot te institucije sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

A između ostalih, jedan od zahteva je rešavanje problema sa Televizijom A1, čiji je račun bio blokiran, a njen vlasnik već mesec i po se nalazi u pritvoru.

Branko Crvenkovski kaže da je ovaj problem počeo političkom odlukom premijera Nikole Gruevskog.


Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski kaže da je ovaj problem počeo političkom odlukom premijera Nikole Gruevskog.

“Baš zato što je on doneo političku odluku, i umešao se u nezavisnost sudstva, sada je odgovoran za prevazilaženje ove situacije. To smo im jasno saopštili i još jednom ponovili da je to preduslov da bi mi uopšte razgovarali o drugim pitanjima i o eventualnom našem povratku u Sobranje”
, navodi Crvenkovski.

Uvažene žalbe TV A1


(Video: Privatna makedonska TV kuća A1 svoj je dnevnik emitirala ispred zgrade makedonske vlade, u znak protesta što joj je blokiran račun, zbog istrage financijske policije i Uprave javnih prihoda. (Autor: Srđan Stojančov, RSE, 27.01.2011.)

x

Vaš browser nepodržava HTML5

Skopje: TV kuća A1 emitira na otvorenom

U međuvrmenu, Osnovni sud u Skoplju danas je uvažio žalbe A1 televizije u vezi njihovog blokiranog računa i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Sve žive emisije ova televizija je proteklih dana u znaku protesta emitovala sa otvorenog prostora ispred zgrade makedonske Vlade.

Što se tiče zahteva o prevremenim izborima, Crvenkovski kaže da najpre trebaju biti ispunjeni određeni preduslovi, kao što je izmena izbornog zakonika, pročišćavanje izborne liste. On ističe da je za ove zahteve potrebno samo nekoliko dana, naravno ukoliko vlasti imaju političke volje za to.

A premijer Nikola Gruevski kaže da je preduslov koji je postavila opozicija o deblokiranju računa A1 televizije i oslobađanje pritvorenih rukovodilaca, poslat na pogrešnu adresu, jer je to zahtev koji treba poslati sudu, a ne parlamentu. Gruevski dodaje da opozicija ne postavlja zahteve da bi imali prevremene izbore, već da se oni izbegnu.
Gruevski: Oni se plaše da vlasti slučajno ne odluče da organizuju prevremene izbore i zato nalaze razloge i načine da sa povuku iz parlamenta.


“Odnosno, oni se plaše da vlasti slučajno ne odluče da organizuju prevremene izbore i zato nalaze razloge i načine da sa povuku iz parlamenta I da isporuče takve uslove i preduslove koje im niko ne može ispuniti, ukoliko ne želi da prekrši zakon i ustav”, kaže Gruevski.

Premijer kaže da nema namere da utiče na sud da bi se promenila njegova odluka. Za prevazilaženje političke krize u zemlji vlasti očekuju povratak opozicije u parlament, da bi tamo razgovarali o svim otvorenim pitanjima.

Predsednik Ivanov je predložio da se formira parlamentarna anketna komisija koja bi ispitala sve probleme značajne za Sobranje, ali opozicija nije prihvatila, jer prema njima, anketne komisije nikada dosada nisu dale rezultat.