Vežbe u Krivolaku, jačanje partnerstva SAD i Makedonije

Vojni konvoj "Dragoon Guardian 17", Makedonija

Pripadnici američke armije u Evropi, zajedno sa 95 makedonskih vojnika, od danas do 10. avgusta će imati terensku vežbu na armijskom poligonu Krivolak.

Oklopno vozilo Bafalo koje služi za detektovanje i uništavanje bombi i koje se uobičajeno može videti u Iraku i Avganistanu, ovih dana će se moći videti i u Makedoniji.

Građani će moći posmatrati i druge oklopne transportere i vojna vozila, vojnu opremu, a moći će se družiti i sa vojnicima koji će učestvovati na ovoj vežbi.

Vaš browser nepodržava HTML5

Deca najradosniji posetioci na prezentaciji vojne opreme u Kumanovu

Trista američkih vojnika sa 120 vozila grupiranih u šest konvoja pristižu u Makedoniju da bi učestvovali na vojnoj vežbi "Dragoon Guardian 17".

Oni ulaze preko granice sa Bugarskom, a otvaranje vežbe je u Kumanovu, gde su pozdravne govore imali ministarka odbrane Radmila Šekerinska, gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski, komandant Zoran Mileski i američki ambasador Džes Bejli.

Vojnici će na poligonu Krivolak izgraditi pistu za sletanje bespilotnih letilica, koja će ostati na korištenje i potrebe makedonske armije.

Biće izvedena i obuka za raščišćavanje puteva od improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i za zaštitu od atomskog, biološkog i hemijskog oružja.

Za vreme vežbe vojnici iz SAD-a i Makedonije će se upoznati sa ličnim naoružanjem, izvršiće bojevo gađanje, a biće i drugih obuka, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

Zajednička vežba

Učesnike vežbe će u četvrtak posetiti i premijer Zoran Zaev i ambasador Bejli.

Građima će se takođe ukazati prilika da izbliza vide vojna oklopna vozila i da se druže sa vojnicima šest makedonskih gradova. Vojnici će predstaviti opremu, a biće organizovana takmičenja za decu, fitness sesije, fudbalske utakmice.

"Vežba je nastala kao rezultat bilateralne saradnje armija obe zemlje i njen cilj je poboljšanje interoperabilnosti makedonske armije sa standardima NATO-a, jačanje partnerstva sa SAD-om, te demonstracija mogućnosti oružanih snaga obe zemlje za pomoć i podršku civilnom društvu", navodi se u saopštenju makedonskog Ministarstva odbrane.

Armija Republike Makedonije je u 2015. godini učestvovala na 14 međunarodnih vežbi, konferencija i radionica, a u 2016. na 16 događaja.

Za ovu godinu je predviđeno učešće na 28 međunarodnih manifestacija.