Mađarska pod komunizmom

Arhivske fotografije koje otkrivaju važne istorijske trenutke i životnu svakodnevnicu u komunističkoj Mađarskoj.

Mađarski vojnici s daljinomjerom gledaju s Gelertove gore napad američkih vazdušnih snaga na Budimpeštu koju je tada bila pod nacističkom okupacijom, 1944. godina.

Mađarski vojni zatvorenici koje su zarobile sovjetske trupe. Mađarska vlada se bila priklonila nacističkoj Njemačkoj tokom II svjetskog rata.

Budimpešta 1945. godine razrušena ratom. Ove fotografije su iz arhiva Fortepan, kolekcije više od 100.000 fotografija od 1900. do 1990. mađarske istorije.

Jedan ugao zamka Budim nakon II svjetskog rata. Arhiv Fortepan prati sporu rekonstrukciju Budimpešte i bilježi trenutke iz perioda komunizma u Mađarskoj koji je počeo nakon rata i trajao do 1989. godine.

Komunistički vođa, Matijaš Rakoši (u sredini), na paradi iz 1950. između Staljina i Lenjina.

Nakon što je pohvaljen za vođenje mađarske vlade koju je podržao Sovjetski Savez, Rakoši (u sredini okružen drugim komunističkim rukovodiocima, 1953. godine) opisao je sebe kao “Staljinovog najboljeg učenika”.

Spomenik Staljinu u Budimpešti u Gradskom parku. Za vrijeme vladavine Rakošija, od 1945. do 1956., na stotine hiljada Mađara je protjerano, zatvoreno i smaknuto.

Arhiv Fortepan takođe bilježi dragocjene trenutke koji nemaju veze s politikom i konfliktima tog perioda. Ova fotografija uhvatila je dvoje najboljih prijatelja u plićacima jezera Balaton, 1954. godina.

Čovjek trenira svog šnaucera u Budimpešti 1952. godine.

Ansambl mađarskog državnog baleta na probi, 1955. godina.

Ujak Sem (na prijestolu) predvodi paradu parodije koja prolazi pored Staljinovog spomenika 1954. godine. Spomenik će uskoro srušiti gomila u neredima tokom događaja koji će biti poznati kao Mađarska revolucija.

Razbijena glava budimpeštanske statue Staljina nakon što je bila vučena gradskim ulicama. Godine 1956. nemiri su počeli studentskim protestima i pretvorili se u sveopštu pobunu protiv mađarskog komunističkog režima.

Čovjek s pištoljem pojavljuje se iz podzemne željeznice koja je bila u izgradnji tokom haosa na ulicama 1956.

Izlog knjižare išaran rečenicom “Rusi, idite kući!” Mađari su se borili u ogorčenim, smrtonosnim borbama protiv sovjetskih trupa tokom pobune u zemlji.

Uniformisana tijela poprskana vapnom u Budimpešti 1956. godine. Nakon pobune, sovjetske trupe su se povukle iz glavnog grada i razjarena gomila je ubila neke od omraženih tajnih policajaca komunističkog režima.

Ali sovjetske trupe su se vratile u Budimpeštu u novembru 1956. Kada je SSSR pokrenuo masivnu vojnu invaziju kako bi ponovo uspostavio komunističku vladavinu u Mađarskoj.

Policajac i čistačica na poslu u Budimpešti, 1960. godina.

Kuhar u Budimpešti, 1960. godina.

Ronilac u Dunavu na pauzi između svojih podvodnih smjena, 1965. godina.

Glumice Hilda Gobi (u sredini) i Hedi Temesi (desno) s prijateljicom, 1965. Nakon što se razvela od supruga, Temesi je započela romantičnu vezu s Gobi.

Neidentifikovani čovjek tokom vježbe s pištoljem i gas maskom, 1967. godina.

Medvjed za pultom poznate delikatesne radnje, 1960. Navodno je medvjed pozajmljen iz zoološkog vrta kako bi promovisao godišnjicu radnje i probao sve što se nalazi na jelovniku.

Prijemčiva publika divi se gomili kobasica na festival u zapadnoj Mađarskoj, 1959.

Messerschmitt Kabinenroller njemačke proizvodnje u Mađarskoj, 1955.

Bure vina gura se preko Elizabetinog mosta nakon što je okončana konstrukcija, 1964. godine.

Portret pop pjevačice Šarlote Zalatnaj iz 1969. godine.

Zatvorenici šiju fudbalske lopte u zatvoru Marianosztra na sjeveru Mađarske 1987. godine. Iako je progon države popustio od vremena 1950-ih, nadgledanje građana koji su potencijalno smatrani za prijetnju komunističkoj vladavini u Mađarskoj nastavljeno je sve do 1980-ih.

Čovjek siječe žicu na granici između Austrije i Mađarske 1989. godine. U aprilu iste godine električna ograda zajedno s granicom je uklonjena. Dijelovi prepreka su kasnije sklonjeni i Čelična zavjesa, koja je odvajala Zapadnu Evropu od komunističke Istočne Evrope, počela je da se urušava.

Čovjek maše mađarskom zastavom s koje je uklonjen komunistički amblem 1990. Nekoliko mjeseci kasnije, Mađarska je održala svoje prve demokratske izbore, prvi put u gotovo pola vijeka. Sovjetske trupe napustile su Mađarsku naredne godine.