London spreman za Olimpijadu

  • RSE

Olimpijski znak na Heathrow aerodromu

Hiljade sportista i sportskih zvaničnika počele su stizati u London uoči Ljetnih olimpijskih igara koje počinju 27. jula.

Oko 16.000 sportista i zvaničnika iz oko 200 zemalja doputovaće u britansku prijestolnicu u narednim danima radi učešća na igrama koje traju do 12. augusta.

Tom Willis, jedan od šefova na londonskom aerdoromu Heathrow, rekao je da je angažovano dodatno osoblje i volonteri koji govore više od 20 jezika.

"Imamo hiljadu volontera iz lokalne zajednice koje su angažovani i obučeni da požele dobrodošlicu u ime Londona. Tako da sportisti mogu očekivati kada izađu iz aviona dobrodošlicu od uniformisanih volontera koji će im uz osmjeh reći: 'Dobrodošli u London i sretno na igrama'," kazao je Willis.

Članovi američkog tima u jedrenju su među prvima koji su sletjeli na Heathrow, odakle su produžili za obalni gradić Weymouth gdje će se održati olimpijska takmičenja u jedrenju.

Volonteri na aerodromu Heathrow


Steve Brennan, član američkog tima, rekao je da su po dolasku toplo dočekani.

"Sve je super, London je očigledno spreman i uzbuđen, a Weymouth je fantastičan domaćin. Mi smo vrlo uzbuđeni što smo u Weymouthu, ovdje smo proveli mnogo vremena i sve će biti fantastično. Mi smo spremni", naglasio je on.

Početak dolaska sportista poklopio se sa nastojanjima organizatora da otklone zabrinutost zbog nedovoljne sigurnosti za vrijeme Igara.

Britanska vlada je rekla da će rasporediti 3.500 vojnika nakon što je kompanija G4S, koja je dobila ugovor od 440 miliona dolara za osiguranje igara, priznala da nije angažovala dovoljno radnika.

Šef Međunarodnog olimpijskog komitete Jacques Rogge je novinarima u ponedjeljak izjavio da je odluka o raspoređivanju vojnika "donijela mir po pitanju sigurnosti".

Rogge je također izrazio "veliku zabrinutost" u vezi sa navodnom otmicom predsjednika Libijskog olimpijskog komiteta u centru Tripolija u ponedjeljak.

Otmica Nabil al-Alama se desila samo nekoliko dana prije odlaska libijskih sportista za London.