12 najistaknutijih boraca za ljudska prava u svijetu u 2012.

Aung San Suu Kyi, oporbena političarka Burme bila je na čelu demokratskih pokreta za više od dva desetljeća. Provodi oko 15 godina u kućnom pritvoru (1989.- 2010.). Nakon reformi provedenih u državi ove godine dobija mjesto u parlamentu. U novembru ju je posjetio američki predsjednik Barack Obama, za vrijeme njegove povijesne posjete Burmi. Među brojnim priznanjima koje je dobila od međunarodne zajednice 1991. dodijeljena joj je i Nobelova nagrada za mir. Foto: AFP / Ben Stansall

Malala Yousafzai, ima samo 14 godina, a poznata je po svojim hrabrim istupima za pravo na obrazovanje djevojčica u Pakistanu. U oktobru su je napali talibani, pucali su joj u glavu dok se vraćala iz škole. Trenutno se nalazi na liječenju u Velikoj Britaniji.

Chen Guangcheng, je kineski aktivist za ljudska prava. Slijepi, samouki pravnik dobija svjetska priznanja nakon izlaganja vezanog za kinesku politiku ¨samo jednio dijete¨, uključujući prisilne abortuse u kasnoj trudnići i sterilizaciju. Nakon što je četiri godine proveo u zatvoru, Chen bježi iz kućnog pritvora u aprilu 2012. i zatražio je utočište u američkom veleposlanstvu u Pekingu. Emigrirao je sa suprugom i dvije kćerke u SAD.

Aleš Bjaljatski, je oporbeni čelnik Bjelorusije. Trenutno se nalazi na izdržavanju četiri i pol godine zatvora. Optužen je za utaju poreza a na Zapadu cijeli proces smatraju politički motiviranim. Osniva prvi prodemokratski pokret bjelorusije, a nalazi se na čelu i najuticajnije skupine koja se bori za ljudska prava.

Nasrin Sotoudeh je odvjetnica, borac za ljudska prava Irana. Aktivno je branila oporbene zarobljenike, žene i maloljetnike koji su bili suočeni sa smrtnim kaznama. Ona je trenutno na izdržavanju šestogodišnje zatvorske kazne na temelju optužbi za širenje propagande, te kovanje zavjere protiv državne sigurnosti.

Ai Weiwei je međunarodno priznati konceptualni umjetnik i politički aktivist Kine. Sa svojom kritikom državne korupcije naljutio je kineske vlasti. Uhapšen je i osuđen na tri mjeseca zatvora prošle godine zbog utaje poreza, a cijeli proces on je odbacio i osudio kao politički motiviran. Foto: REUTERS / Stefan Wermuth

Peter Bouckaert, Human Rights Watch (SAD bio je čelu napora da se otkriju kršenja ljudskih prava u konfliktnim i područjima u sukobu. Ove godine, Human Rights Watch je objavio izvještaj u kojem navodi masovno pogubljenje pripadnika libijskog diktatora Muammara Gadafija od strane pobunjenih militanata.

Denis Mukwege, liječnik iz Konga. On je ginekološki kirurg koji vodi bolnicu za liječenje žrtava seksualnog nasilja. U oktobru nepoznati napadači upali su u njegovu kuću, prijetili njegovoj djeci s pištoljem, ubili tjelohranitelja te pucali na Mukwegea. Ni on ni njegova djeca nisu bili ozlijeđeni u očitom pokušaju atentata, kojeg osuđuje Amnesty International.

Vladimir Kozlov je oporbeni čelnik Kazahstana. Žestoki je kritičar predsjednika Nursultana Nazarbaeva, uhapšen je i osuđen na sedam i pol godina zatvora na temelju optužbi za pokušaj svrgnjavanja vlade. Međunarodna zajednica je snažno osudila njehovo hapšenje,a Human Rights Watch ga karakterizira kao "udarac na slobodu izražavanja i političkog pluralizma" u ovoj državi. Foto: REUTERS / Olga Yaroslavskaya

Idrak Abbasov je novinar iz Azerbejdžana. Abbasov je hospitaliziran u aprilu nakon što je brutalno pretučen od strane dvadesetak policajaca i sigurnosnog osoblja državne firme SOCAR u Bakuu. Abbasov je snimao kuće koje je ova kompanija rušila navodeći nepravilnosti, i narušavanja ljudskih prava.