SPC priznala autokefalnost Makedonske crkve

Patrijarh srpski Porfirije (u sredini, desno) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (u sredini, levo) služili su Svetu arhijerejsku liturgija u Crkvi Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj.

"Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomesne crkve dočekati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Porfirije (u sredini, desno).

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (u sredini, levo) zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija, 24. maj.

Pogled izbliza na Crkvu Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj.

Okupljanje ispred Crkve Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj.

Dolazak sveštenstva na služenje zajedničke liturgije, Skoplje, 24. maj.

Zajednička liturgija 24. maja je nastavak otopljavanja odnosa dve crkve, započetog zajedničkom liturgijom 19. maja u hramu Sv. Save u Beogradu.

(na fotografiji: služenje Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj)

Obe zemlje i dva crkvena naroda označili su liturgiju 19. maja kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-godišnjeg raskola između SPC-a i MPC-a Ohridske arhiepiskopije i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja. Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

(na fotografiji: služenje Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog Klimenta Ohridskog, Skoplje, 24. maj)