Počela evakuacija građana Srbije iz Tripolija

JAT, srbijanski avioprevoznik

Dva, od tri aviona JAT-a, kojima će biti evakuisana prva grupa građana Srbije iz Libije sletela su u Tripoli. Ministar policije Ivica Dačić, koji je ispratio avione za Tripoli očekuje da će danas biti evakuisano oko 500 građana Srbije:

“Nastavićemo da pratimo situaciju jer je tri aviona nisu dovoljna za evakuaciju svih građana”
, rekao je Dačić

Po planu evakuacije, iz Libije će se prvo vratiti žene i deca, a prema poslednjim procenama, srpskih državljana u Libiji ima između 1000 i 1500. Danas bi trebalo da bude evakuisana i prva grupa državljana Crne Gore.

"Prema evidenciji ambasade Srbije, u Libiji boravi visse od 1.000 građana Srbije, a oko tri četvrtine nalazi se u Tripoliju", rekao je Dačić i objasnio da iz drugih gradova evakuacija neće biti mogucha avionom, već brodovima drugih država.

Očekuje se da prvi avion sleti u Beograd u sredu oko podneva, potvrdio je za RSE Stanko Jovanović, šef kabineta generalnog direktora JAT-a.

“Već je krenulo ukrcavanje putnika u Tripoliju i svaki avion ima po 124 mesta,a u avionu će biti i deca do dve godine koja mogu da sede u krilu starijim osobama. Prvi avioni neće se vratiti u Srbiju pre sredu u podne”, rekao je on.

Državni sekretar ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović izjavio je da će predstavnici srpskih vlasti nastojati da iz Libije evakuišu sve srpske državljane koji žele da se vrate.