Podgorički prajd 'Ljubav ljudi'

Zastave duginih boja, brojni transparenti na kojima su ispisani zahtjevi LGBT populacije i uz zvuke truba i pjesmu, nekoliko stotina učesnika Prajda je prošetalo užim centrom grada gdje se nalaze najvažnije institucije i vratili se na polaznu tačku ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Veliki broj policajaca je obezbjeđivao skup, tako što su bili blokirani svi prilazi samom centru grada gdje se održavala Povorka ponosa.

Skup je protekao bez incidenata.

Osim građana Prajdu su prisustvovali članovi aktuelne Vlade Crne Gore.

Iz organizacionog odbora je saopšteno da je veliki broj ljudi koji su prvi put na Prajdu.

"Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola je počeo sa primjenom, ali ostaje 26 zakona i podzakonskih akata koji nisu promijenjeni. Pozivamo Vladu i Skupštinu da nastave i završe taj proces kako bismo svoja ljudska prava mogli nesmetano da praktikujemo kao ostali ljudi", rekao je Danijel Kalezić iz organizacionog odbora, dodajući da zahtijeva da se riješi problem nestašice hormonalne terapije za transrodne osobe.

"Treći zahtjev je usvajanje Zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja. Zahtijevamo unapređenje pravosudne prakse u odnosu na govor mržnje prema LGBT", istakao je Kalezić.

Potom su učesnici Prajda prošetali od Skupštine Crne Gore, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Stanka Dragojevića, Bokeškom ulicom, do Trga Nezavisnosti, te završili šetnju ispred zgrade parlamenta.