Leteća bolnica, spas za ranjene Ukrajince

Ranjeni ukrajinski vojnik prevezen je u avion za medicinsku evakuaciju (medevac) u Rzeszow, Poljska, 22. marta. Sa više od 800 zdravstvenih ustanova u Ukrajini koje su na meti invazije Rusije u punom obimu, ovakvi letovi su bili ključni u spasavanju života teško ranjenih vojnika i civila.
 

Članovi porodica ranjenih ukrajinskih vojnika takođe su u mogućnosti da im se pridruže na letovima za spasavanje.
 

Čak su i njihovi kućni ljubimci dobrodošli.
 

Ranjeni ukrajinski vojnik Nikola Fedirko, 22, odmara na za Rzeszow u Poljskoj. "Ovo je prvi put da putujem avionom", kaže Fedirko, koji je pogođen granatom u rovu u regionu Donjecka.
 

"Voleo bih da sam otišao u Dansku na odmor, a ne zbog rane u bolnicu", kaže Fedirko, bivši trgovac čiju potkolenicu sada drže metalne šipke.
 

Modifikovani avion Boing opremljen je sa 20 bolničkih kreveta, monitorima, ventilatorima, opremom za transfuziju krvi i bezbrojnim bočicama antibiotika.
 

To je "kao mala jedinica intenzivne nege u vazduhu", kaže Hakon Asak, potpukovnik iz medicinske službe norveške vojske koji prati ranjenike. "Do sada nismo imali mrtvih. Hvala Bogu na tome", dodaje. Na ruci nosi plavo-žutu narukvicu "Slobodna Ukrajina".
 

Avio posada je iz civilnih redova, ali medicinsko osoblje je iz norveške vojske.
 

Nakon sletanja na aerodrom Šipol u Amsterdamu, povređeni ukrajinski vojnici su prevezeni u lokalnu bolnicu. Povređeni su takođe prebačeni u Oslo, Kopenhagen, Berlin i Keln.
 

Medicinsko osoblje se priprema za premeštanje Vladislava Šahova po dolasku aviona na aerodrom Berlin Brandenburg.
 

Žena teši ranjenog ukrajinskog vojnika dok čeka da bude transportovan iz Poljske. Norveške vlasti procenjuju da je u Ukrajini pola miliona ljudi svakog meseca lišeno medicinske nege.