Lažna ambalaža ruske hrane

Ambalaža, koja nesumnjivo podsjeća na onu iz perioda Sovjetskog saveza, sa novim nazivima "Holandija", "Prijateljstvo kontinenata" i "Rusija", dok manjim slovima piše "Obrađena hrana sa sirom".
 

"Forsa" puter sa bojama švedske zastave i švedskim slovima. Međutim, ovaj proizvod je proizveden u Volotinu u Novogorod oblasti.

Sirni namaz "Omichka", čiji naziv podsjeća na isti proizvod iz vremena Sovjetskog saveza, proizveden u Omsku.

Ova ambalaža značajnije naglašava da je riječ o uvezenom proizvodu. Ova "Fior di latte mozzarella" je, zapravo, proizvedena u gradu Malaya Vishera u oblasti Novgorod. Neki Rusi, koji su probali ovu mocarelu, tvrde da je ukusa poput tvoroga (seljačkog sira) nego prave italijanske mocarele.

"Španske kobasice". Proizvod iz Rostov-on-Dona.

"Valde", prerađeni sir, čiji naziv i ambalaža su više nego slični popularnom finskom brendu "Valio". I dok je većini proizvoda ove finske firme zabranjeno da se dalje proizvode u Sankt Peterburgu u predgrađu Moskve, u međuvremenu tu je "Valde".

"Rokler", još jedan proizvod od prerađenog sira, ali ovog puta sa šunkom. Iako je original sa područja Skandinavije, proizvodi se i u Omsku.

Konzerva graška "Kormilitsa" čija ambalaža podsjeća na onu iz perioda Sovjetskog saveza. Proizvodi se u Krasnodaru.

Ambalaža putera "Hansdorf", proizvedenog u Sankt Peterburgu, podsjeća na njemačku robu.

Proizvođač iz Sankt Peterburga "Gold of Europe" proizvodi svoju verziju švajcarskog sira "Maasdam".

Ambalaža nekih proizvoda "poziva" na patriotizam. Ovo je primjer "Krymskoye Maslo", putera koji se proizvodi na Krimu. Boje na ambalaži, crna i narandžasta, nagovještavaju na traku koju nose proruski separatisti na istoku Ukrajine. Proizvedeno u Sevastopolju.

Još jedan "patriotski" proizvod. Na ambalaži "Kremlyovskoye" namaza je slika Kremlja ne u Moskvi, već u Nizhy Novgorodu, gdje se "Kremlyovskoye" proizvodi.