Lagumdžija u Zagrebu, opet bez susreta s Milanovićem

Zajednička izjava Vesne Pusić i Zlatka Lagumdžije, Zagreb, 4. travanj 2012.

Zajednički interes za napredovanje dviju država u euroatlantskim integracijama i zajednički interes za stabilnu regiju, polazna je ocjena nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić i njenog bosansko-hercegovačkog kolege i vicepremijera Zlatka Lagumdžije.

Budući da se unazad petnaestak godina nagomilao niz problema u odnosima dvije države, dogovoreno je formiranje zajedničkog povjerenstva koje će sistematizirati i usuglasiti otvorena pitanja, kako bi ih se za par mjeseci počelo rješavati.

„Temeljna ideja buila je da pođemo od onoga gdje je očit zajednički interes i moguća rješenja, i onda odatle radimo prema svim ostalim problemima“, kazala je ministrica Pusić.

Podjednako tako, Hrvatska pregovara sa Europskom unijom o modifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zemalja pristupnica, dakle i BiH, kako nakon hrvatskog ulaska u Europsku uniju ne bi bila prekinuta robna razmjena između dvije zemlje.

Predviđeno je i potpisivanje međudržavnog sporazuma o euroatlanskom partnerstvu. Ministar Lagumdžija zahvalio je Hrvatskoj i ministrici Pusić osobno na lobiranju u NATO-u koje će – kako se očekuje – rezultirati odlukom o aktiviranju MAP plana za Bosnu i Hercegovinu na svibanjskom summitu NATO-a u Chicagu.

Lagumdžija nije mogao izbjeći pitanje o tome kako se to opet nije sastao sa hrvatskim premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, na što je on odgovorio kako je - eto – i u Beogradu i sada u Zagrebu razgovarao s osobama na istim funkcijama – predsjednicima države i parlamenta, ministrima vanjskih poslova i vicepremijerima.

„Evo, danas imate jedan potpuni reciprocitet kada je u pitanju moj boravak u Beogradu i u Zagrebu. Ovakvom raspodjelom očito sam 'fulio' oba premijera, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj“, kazao je Lagumdžija.

On je odbio novinarski interpretaciju kako se radi o osbnom animozitetu, kazavši kako među njima ima svega osim animoziteta, i da – kako je kazao – on zna koji je njegov odnos sa njegovim drugom Zoranom.