Još 16 državljana Srbije uhapšeno zbog kripto prevara

U Srbiji 16 uhapšenih zbog sumnje na prevare sa kripto valutama. Na fotografiji iz februara 2018. je vizuelni prikaz digitalne kripto valute bitkoin, u prodavnici "Bitcoin Change" u Tel Avivu.

Tokom 22. februara uhapšeno je 16 srpskih državljana za koje se sumnja da su uključeni u međunarodnu prevaru sa kripto valutama.

Današnje hapšenje nastavak je međunarodne akcije od 12. januara kada je uhapšeno 14 srpskih državljana.

Akciju od 22. februara srpska policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal sprovode sa u saradnji sa pravosudnim mehanizmom za saradnju Evropske unije Evrodžast, međunarodnom komandom Federalne policije Australije.

Hapšenja iz januara 2023. godine sprovedena su u okviru zajedničkog istražnog tima Savezne Republike Nemačke i Republike Srbije.

Tokom januara 2023. godine obavljen je pretres više lokacija, a posebno prostorija preduzeća "Olimpus Prajm" i "Asgard" d.o.o. iz Beograda, navodi se 22. februara u saopštenju Tužilaštva za visokotehnološki kriminal u Beogradu.

Analiza prikupljenih podataka pokazuje osnovanu sumnju da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili preko 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu do preko 7 milijardi američkih dolara.

Konačni iznos štete se još utvrđuje, navodi se u saopštenju.

Tokom akcije izvršen je pretres i na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Republici Srbiji, a 16 ljudi uhapšeno je pod sumnjom da su izvršili krivična dela računarske prevare, pranja novca i udruživanja radi vršenja krivičnih dela.

Pročitajte i ovo: Kako se vara sa kripto valutama?

Oduzeto je preko 130.000 evra u gotovini, više računa sa kripto-valutama kao i više automobila, dok se poreklo nekretnina aktivno proverava.

Za navedene osumnjičene postoji osnovana sumnja da su do sada navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara.

Iz Posebnog tužilaštvo za visokotehnološki kriminal upozoravaju građane Republike Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u Srbiji da budu posebno oprezni prilikom zapošljavanja u takozvanim "kol-centrima" koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima.

Kako se navodi saopštenjem Europola od 12. januara policije i pravosudni organi iz Srbije, Bugarske, Kipra i Nemačke, uz podršku Europola i Eurojusta, pokrenuli su istragu protiv organiziranih kriminalnih grupa za online prevare u vezi s ulaganjima u kripto valute.

Više različitih kriminalnih grupa koje deluju preko kol centara namamile su žrtve, uglavnom iz Nemačke, da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta, navodi se saopštenjem Europola.

U januarskoj akciji uhapšeno je 15 osoba, od čega 14 u Srbiji i jedno lice u Nemačkoj.