Policija u potrazi za osumnjičenim za trostruko ubistvo na Kosovu

Policija na mestu napada na autobus, selo Glođane, Kosovo (27. novembar 2021.)

Policija još traga za osumnjičenim za trostruko ubistvo u blizini sela Glođane u opštini Dečani na Kosovu.

Vozač autobusa i dva učenika ubijeni su 26. novembra u pucnjavi na autobus koji je prevozio učenike na relaciji Đakovica-Dečani. U pucnjavi je povređen jedan učenik, ali je van životne opasnosti.

Generalni direktor Policije Kosova Sabedin Mehmeti je rekao da se radi na otkrivanju motiva napada.

"Trenutno možemo govoriti o dva, odnosno tri moguća istražna traga i sve informacije koje prikupljamo, ali i materijalni dokazi sa lica mesta, vode u tom pravcu. Reč je o jednoj osobi, ali uz mogućnost povezivanja i sa drugim osobama, što znači da može biti više osumnjičenih", rekao je Mehmeti.

Mehmeti je rekao da istražioci ispituju teren, dok su angažovane dodatne jedinice i stručnjaci koji obrađuju informacije vezane za ovaj slučaj.

Dodao je da "do ovih trenutaka nemamo podataka, dokaza, ni informacija koje govore o terorističkom činu ili dela koja se odnose na verske probleme".

Građani Dečana odali počast žrtvama napada u Glođanu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) uputio je ultimatum napadačima da se predaju i pozvao građane koji imaju informacije da se obrate organima za provođenje zakona.

"Ubici postavljam ultimatum da se preda. Mi dobro znamo da je svako ko pomaže ubicama umešan u teško krivično delo", poručio je Svečlja.

Iz kosovske policije je saopšteno da se sumnja da je na autobus pucano iz vatrenog oružja AK-47.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti (Albin) opisali su događaj kao "šokantan" i pozvali policiju da pronađe počinioce i da ih izvede pred lice pravde.

Napad su osudili i drugi predstavnici institucija i političkih partija na Kosovu.