Peti dan protesta na severu, demonstranti i na jugu Kosova

Srpski demonstrani u Zvečanu nastavljaju protest protiv albanskih gradonačelnika opština. Ovde je 29. maja došlo do sukoba demonstranata sa vojnicima KFOR-a. Protesti su proteklih dana bili uglavnom mirni.

Neki od transparenata na protestu u Zvečanu: "Nećete nas izbaciti iz naših domova" ili "Mi želimo mir, a ne suzavac i šok bombe".

Međutim, nisu predočili dokaze kojim bi potkrijepili tvrdnje o "izbacivanju iz domova".

Austrijski vojnici snaga KFOR-a na ulicama Zvečana. Trideset pripadnika ovih snaga povređeno je na protestu u Zvečanu 29. maja.

Bodljikava žica ispred zgrade opštine Zvečan.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama na severu Kosova, naseljenim većinom Srbima, poslednjih traju tenzije koje su prerasle u nasilje. Lokalni Srbi protestuju protiv novoizabranih gradonačelnika ovih opština.

Rukovodstvo Srpske liste na protestu u Zvečanu, Goran Rakić (levo), Igor Simić (u sredini) i Dragiša Milović (desno).

U Zvečanu se okupljenima obratila Nataša Aksenitijević iz Privremenog opštinskog organa, koji radi u sistemu Srbije, uz navode da im je onemogućeno da pružaju usluge građanima i da su oni zbog toga ugroženi. U opštinsku zgradu u Zvečanu, koju od 29. maja obezbeđuje KFOR, bila je smeštena lokalna samouprava po kosovskom i srpskom sistemu.

Kolona poljskih pripadnika KFOR-a u Zvečanu.

Pripadnici KFOR-a obezbeđuju zgradu opštine Leposavić. NATO je poručio da je spreman poslati još vojnika na Kosovo kako bi se smirilo nasilje na sjeveru zemlje Kosova, rekao je 1. juna šef Alijanse, Jens Stoltenberg.

Jedan od transparenata kosovskih Srba na protestu ispred zgrade opštine Leposavić.

Američki vojnici KFOR-a u oklopnim vozilima na ulicama Leposavića. 

Meštani Gračanice, jedne od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, protestuju kako bi se, kažu, solidarisali sa sunarodnicima na severu.

Prisutni na protestu u Gračanici su uglavnom zaposleni u institucijama koje rade u sistemu Srbije, ali i opštine koja radi po kosovskom sistemu.