Na Kosovu preko 1.000 novoinficiranih, moguće nove mere

Detalj iz kosovske bolnice (ilustrativna fotografija)

Na Kosovua je u poslednja 24 časa registrovano 1.006 novih slučajeva zaraze korona virusom od testiranih 6.784 uzoraka, saopšteno je u četvrtak, 12. avgusta, iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

U istom periodu su dve osobe preminule od posledica, dok je izlečeno 82 pacijenta.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 4.414.

Masovna vakcinacija protiv korona virusa na Kosovu je počela 15. juna, a nadležne zdravstvene institucije apeluju na sve da odazovu imunizaciji.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Kosova, u poslednja 24 časa vakcinu protiv korona virusa je primilo 17.986 oosba.

Pročitajte i ovo: Dok korona uzima maha na Kosovu maske zaboravljene, inspektora nema

Od početka imunizacije prvu dozu vakcine je primilo 539.752 građana Kosova a drugu 183.240.

Vlada Kosova je za 16 časova zakazala sednicu a iz Ministarstva zdravlja je za Radio Slobodna Evropa potvrđeno da će biti razmotrene i nove mere.

Vlada Kosova je 14. jula olakšala epidemiološke mere kada je u pitanju rad ugostiteljskih objekata, organizovanje proslava i drugo. Međutim, istim merama se predviđa obavezno nošenje maske, koja pokriva nos i usta, osim u slučajevima kada neka osoba hoda sama ulicom na otvorenom, dok se konzumira hrana ili piće, te dok se upravlja vozilom ili vežba.

Pročitajte i ovo: Dnevna statistika pandemije

Takođe, na osnovu mera koje su na snazi, rukovodioci svih javnih i privatnih ustanova su u obavezi da na ulazu objekata jasno postave znak kojim se zabranjuje ulazak osobama bez zaštitnih maski.

Međutim, ove mere se nisu poštovale posledne vreme, građani više ni u zatvorenim prostorijama ne nose maske, niti održavaju fizičku distancu.